szerző:
hvg.hu

A Mozilla közel egy éven át, mintegy 700 fejlesztővel dolgozott a Firefox leggyorsabb változatán, amit kedd óta mindenki számára elérhető. Íme az újjáépített verzió, a Firefox Quantum.

Egy évvel ezelőtt váratlan bejelentést tett a Mozilla: egy teljesen új, hipergyors Firefox-böngészőt fejlesztenek. A Firefox Quantumról azóta nem sokat lehtett hallani, egészen idén szeptember végéig, amikor is bejelentették, elkészültek a béta verzióval. A böngészőről akkor több érdekességet is elárultak, ami már első hallásra is különlegességekkel kecsegtetett, a hivatalos, mindenki számára ajánlott verzióra azonban egészen idáig várni kellett.

©

A Mozilla kedden tette közzé a végleges változatot, amit erről az oldalról lehet letölteni (számítógépre, androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre egyaránt). A böngészőt első ránézésre is könnyen meg lehet különböztetni a hagyományos Firefoxtól, a Quantum dizájnja jóval frissebbnek hat. A Mozilla azonban természetesen nem (elsősorban) házon belüli riválisnak szánja, a fejlesztést a Google Chrome ellen küldték hadba.

A Mozilla csapata szerint a Quantum több feladattal is kevesebb memóriát fogyaszt, mint a Chrome, az állítás pedig a The Verge szerint megállja a helyét. A tesztben egy Asus laptop Core i5-ös processzora hat folyamatot futtatott, amikor a Quantumban 20 lap volt egyszerre megnyitva, míg a Chrome-nál már 14 lap is 21 folyamatot eredményezett. Az új üres böngészőlap megnyitásakor emellett különböző mozaikokban kínálják a számunkra javasolt legnépszerűbb oldalakat.

©

Ettől függetlenül a Mozilla mégsem szakított teljesen a Google-lel, az alapértelmezett böngésző ugyanis a Yahoo vagy a Bing helyett a Google.

A böngészőt természetesen privát módban is használhatjuk, amire egy lila maszkos figura emlékeztet.

©

A böngészőt követés elleni védelemmel is ellátták, ami blokkol minden olyan elemet a weboldalakon, ami követni akarja a tevékenységünket.

©

A követés leállítása alap beállításként csak a privát böngészésnél van bekapcsolva, de ezt bármikor átállíthatjuk.

©

Ha máskor is tudni szeretne érdekes új programokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.