Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetemista voltam még, vizsgaidőszak okán épp otthon ülő, amikor az ajtón bekopogtatott a Forradalom. Mutáns bazsarózsákkal telerittyentett otthonkát viselt, meg Batz papucsot.

A szomszédban lakó nyugdíjas házaspár hölgytagja volt az, akivel addig jellemzően csak a gangon találkoztam, amint a kimosott tejeszacskót csipeszelte a szárítókötélre, vagy uborkát kovászolt. De most be is kopogott, hogy fogjunk össze, Forradalom van, menjek ki a lépcsőházba. Most leváltjuk a közös képviselőt!

És valóban: további nyugdíjasok sorakoztak a lépcsőknél, meg a közös képviselőnk, akit a rendszerkritikával szembesítettek épp. Miért ilyen magas a közös költség, miért nem alacsonyabb a földszinten lakóknak, hiszen miattuk aztán nem is kéne felújítani a lépcsőházat, miért nem alacsonyabb az emeleten élőknek, hiszen úgyis csak a földszinti Rezső bácsi használja az udvart, miért nem alacsonyabb a nyugdíjasoknak, hiszen ők éjszaka nem is mennek ki a gangra, csak a diszkózó fiatalok miatt kapcsol fel állandóan a lámpa?! Miért nem emeljük meg a földszinti helyiség közös költségét, és miért nem terheljük rá a tetőfelújítást, és miért van neki ilyen nagy szavazati joga, hiszen ott csak egy bank van, nem emberek laknak?! Nagy, nagy, hát fizessen még nagyobbat, de szavazzon "kisebbet"!

Úgyhogy magát most leváltjuk, Erzsike, hangzott az ítélet, és már számolták is magukat. Otthonkásék rögtön kettőnek, a másodikról Tóth úr jelezte, hogy ő képviseli a feleségét is, az szintén kettő, Rezső bácsival már öt, és velem együtt hat, Erzsike egyedül, tehát hat-egyre leváltjuk, ha a fiatalember is... és itt a forma kedvéért azért rám néztek, mielőtt beleszámoltak volna az összefogással rendszert váltók közé. Én meg teljesen jóhiszeműen csak annyit kérdeztem:

- Oké, és utána?
- Mit utána? - hökkent vissza az Ellenzéki Körfolyosó.
- Hát utána mi lesz? Úgy értem, akkor most a földszint vagy az emelet fizet-e többet, és most, hogy vizsgaidőszak van, és nem megyek buliba, én is nyugdíjas-kvótát kapok-e a folyosói világításra, és biztos megoldható-e, hogy a bank többet fizet, de csökken a szavazati joga... meg egyáltalán, ha Erzsikét elküldjük, akkor ki lesz helyette? Kire cseréljük, és annak mi a programja?
- Az... az most mindegy, hát nem érti, Erzsikét el kell küldeni! Most ez a fontos, aztán majd azt megoldjuk! Utána!

Erzsike itt érezte szükségét felvilágosítani a Forradalmat, hogy a szavazás nem személyenként, hanem tulajdoni hányadra megy, és ezen a spontán lakógyűlésen (amit egyébként hivatalosan is össze kellett volna hívni) a ház alig negyede képviselteti magát, nincs meg a többségünk az Erzsikeváltáshoz. Én a magam 27 négyzetméteres garzonjával ezt biztatásnak vettem, hogy menjek vissza a büntető eljárásjogi tankönyvemhez. Hazudják maguknak nélkülem, hogy elegen vannak A Nagy Változáshoz.

Mindezt pedig azért meséltem el, mert nézem az összellenzéki tárgyalásokat, és kínomban röhögök az erről nyilatkozó szereplőket hallgatva. Hogy Juhász Péter akár négyötödös győzelmet is elképzelhetőnek tart, hogy az Együtt 2014 egyelőre csak az új alkotmányról tárgyalna, szakpolitikáról nem, majd csak nyáron, mert az már "koalíciós tárgyalás" lenne (bocsánat, ha nem egyértelmű, akkor külön is leírom: koalíciós tárgyalásokat a választáson többséget szerző pártok szoktak folytatni), és a fene nagy megújulás jegyében a régi MSZP-s káderek akarnak hímporos civilként a fiatal szocialistákkal tárgyalni... de nem a gazdaságról. Emberek, itt van ez a szerencsétlen ország, ami csak azért nem ment még rá Matolcsy ámokfutására, mert az első szakadékba pont belefért a magánnyugdíjpénztárak vagyona, azaz a leendő nyugdíjunk, a következőt talán kitöltötte volna az IMF-hitel, de arról már hazudni se mer a kormány, a köztes kátyúkban meg telefonadótól csekkadón át áfaemelésig a sok alkalmi töltelék... ezzel szembeállítva nekem kevés programnak az, hogy leváltják Orbán Erzsikét. Szükséges, de nem elégséges feltétel.

Ha ugyanis ma mindenkit, de tényleg mindenkit összeadok, Gyurcsányt és a Millát, Bajnai Gordont és Schmuck Andort, SZEM-et és Szemát, meg még a Nők Lázadása Facebook-csoportot is, akkor is kisebb számot kapok, mint a mai, valóban jelentősen megfogyatkozott, de még még mindig többségben lévő Fidesz-szavazók száma. És akkor ott van még az LMP meg a Jobbik. Látom, hogy egyesek már miniszteri tárcákat meg listavezetői helyeket osztogatnak, hallom, hogy a ma még kisebbségben lévő sereglet milyen alkotmányt írna a "biztosan meglesz" kétharmaddal; épp csak a valóság nem akar betörni az egyre színesebb társaságba. Szinte kizárt, hogy 2014-ben a most tárgyaló arcok új alkotmányt írnak. Feles többségük talán-talán lehet, de ahhoz meg illene olyan dolgokat közölni, hogy hány adókulcsot akarnak, hogyan finanszíroznák az egészségügyet, mi lesz a tandíjjal, tovább folytatódik-e az önkormányzatok szétverése, vagy van ötlet és közös akarat a helyi autonómia visszaállítására, és még sorolhatnám. 2010-en annyi volt a Fidesz-program, hogy "Gyurcsány, takarodj", és láttuk, mi lett belőle. Szijjártó is mindig azzal magyarázza a legújabb Matolcsy-improvizációt, hogy "az emberek pont erre szavaztak". 

A legfontosabb, hogy valóban létező szervezetek által alkotott, valódi többséget akarok látni, és programot akarok olvasni. Mindenkitől, ha meg együtt indulnak, akkor egységes, közösen aláírt programot. Külön-külön már most is produkál ilyet egy-két szereplő, de nagy a disszonancia, például a szocialista programjára kevéssé rímel Gyurcsányék új, megszorításokkal sem fukarkodó terve. Az Együtt 2014-ben meg még ilyesmi sincs, hiszen annyian vannak "együtt", hogy külön várom, amint a rendészeti szakszervezeti alapon is szerveződő Szolidaritás megvívja csatáját amúgy drogpolitikailag Juhász Péterrel, vagy nyugdíjügyben Oszkó Péterrel, Urbán Lászlóval. Szépkorúak versus aktívakat preferáló kapitalisták, vidék versus belváros, elmúlthúszév versus MSZP-s exminiszterek? A Milla "természetes szövetségese" meg az LMP, ami nemrég küldte el őket a vérbe? Könnyű egy új alkotmány sarokpontjaiban megállapodni, hiszen a 89-es alappal is szinte mindenki egyetért, és tét nélküli is a dolog, mert nem fognak alkotmányozni. Legyetek elegen, legyen programotok, és győzzetek meg!  A "mi is Orbán ellen vagyunk" felkiáltásra senkinek nem fognak 2014-ben parlamenti belépőt osztogatni.

Erzsikét egyébként nem sikerült leváltani. Kevesen voltak hozzá, és összevissza beszéltek.