szerző:
hvg.hu

A határérték hatszorosát is kimutatta toxikus és rákkeltő anyagokból Központ a Hosszútávon Fenntartható Alternatíváért (CEPTA) civil szervezet szerint Pozsonytól Párkányig - írja a parameter.sk.

A civil szervezet ötször végzett idén felméréseket a Dunában, és mind az öt alkalommal növényvédőszerek maradványait mutatták ki - tudta meg a parameter.sk. "Komáromban öt különböző növényvédőszerek maradványait mutatta ki a mérés, köztük a betiltott Atrazinét is" - nyilatkozta a lapnak Daniel Lešinský, a Központ a Hosszútávon Fenntartható Alternatíváért szervezettől.

A Szennyezett vizektől mentes mezőgazdaság elnevezésű határon átívelő projekt vizsgálta a Dunát magyar partnerével, a CAAG szervezettel. A két országból összesen 31 mintát vizsgáltak. Az Acetochlor nevű szerből a határérték 3-6-szorosát mutatták ki. "Ez egy olyan peszticid, amelyet az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség a karcinogén anyagok közt tart számon, az EU-ban pedig az endokrin diszruptorok, EDC-k, a belső elválasztású mirigyeket károsító anyagok közt" - mondta Daniel Lešinský.

©

A budapesti ivóvizet is megvizsgálta a magyar partnerszervezet: a pár éve betiltott Atrazint, illetve Acetochlort is találtak benne. A határértéket mindkét anyag meghaladta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!