szerző:
MTI

Életbe lépett az EU és Törökország közötti egyezmény az újonnan érkező menekültek visszaszállításáról, de a már korábban a görög szigetekre érkezetteket a kontinensre szállítják,.

Több száz menekültet szállítottak vasárnapra virradó éjszaka a görögországi Pireusz kikötőjébe Leszbosz (Lészvosz) és Híosz szigetekről - jelentette a görög közszolgálati rádió. A beszámoló szerint 640 menedékkérő érkezett szombaton késő este az Athén melletti kikötővárosba. További mintegy kétezret vasárnap szállítanak a görög szárazföldre.

Szombat éjfél óta van érvényben az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény. Ettől azt várják, hogy Ankara lezárja a Görögországba vezető tengeri utat, amelyen tavaly egymillióan érkeztek. Mindazokat, akik vasárnaptól illegálisan érkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni Törökországba. Elegendő személyzet hiányában a megállapodás átültetése a gyakorlatba csak a következő napokban indulhat meg. A menedékkérők ügyét továbbra is minden esetben egyénileg bírálják el. Mindazokat a migránsokat, akik nem nyújtanak be kérelmet, vagy akiknek a kérelmét elutasítják, visszaküldik. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a pénteki uniós csúcstalálkozón azt mondta, hogy 2300 szakértőt várnak Görögországba, akik részt vesznek a regisztrálásban és a menekültstátusz iránti kérelmek gyorsított elbírálásában.

Az EU-török megállapodás része az is, hogy az EU-nak minden egyes Törökországba visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Ebben azok élveznének elsőbbséget, akik korábban nem próbáltak meg illegális úton eljutni a kontinensre. Ezzel azt akarják elérni, hogy a szíriai menekültek számára ne legyen vonzó az embercsempészek hajóinak igénybe vétele. Vasárnap két ember halt meg egy Leszboszra befutott, túlzsúfolt hajón.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!