Fahéjjal és szegfűszeggel a cukorbaj ellen

1 perc

2006.04.18. 10:29

A fahéj és a szegfűszeg hatásos lehet a cukorbetegség ellen vívott harcban – hangzott el a San Francisco-ban rendezett Experimental Biology találkozón. A Beltsville-i USDA élelmezéstudományi laboratórium vizsgálatai szerint a fűszerek segíthetnek a fő anyagcsere megbetegedéseken.

Az egyik tanulmány bebizonyította, hogy napi két teáskanál fahéj elfogyasztása 10-30 százalékkal csökkenti a vér triglycerid, koleszterin és glükóz szintjét, serkenti az inzulin működését, csillapítja az olyan lobos megbetegedéseket, mint például az izületi gyulladás. Egy másik vizsgálat ugyanilyen hatást tulajdonított napi néhány gramm szegfűszegnek.

Fahéj

A növény fűszerként felhasználható része a szárított belső kéreg. Ebből a kéregből olaj, a fa leveléből pedig azonos hatású illóolaj nyerhető. Párologtatva javítja a közérzetet, gondolatébresztő és gondűző hatású. A hálószobai életet is felpezsdíti. Masszázshoz 20-30 csepp olajat tegyünk 100 ml olíva-, mandula-, mogyoró-, jojoba-, vagy avokadóolajhoz. Teaízesítőnek is kiváló, elűzi a kellemetlen szájszagot.

A laboratórium orvosai szerint az inzulin működésének javításával csökken a vér koleszterin, triglycerid és glükóz szintje, amely összességében a 2-es típusú cukorbetegséget enyhíti. Ehhez napi hat gramm fahéj-kivonat elfogyasztása javallt. (Egy gramm kivonat nagyjából fél teáskanál fűszernek felel meg.) A szegfűszegre vonatkozó 36, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőt és férfit érintő vizsgálatok is hasonló eredményt mutattak. A kutatást vezető orvos szerint a fűszerek a legtöbb ember számára jótékony hatásúak, de arra figyelmeztette a találkozó résztvevőit, hogy a fahéj por alakban nem kívánt hatású is lehet – utalva a nyálkahártya-irritációra és a vízben oldhatóság problémáira.