Fahéjjal és szegfűszeggel a cukorbaj ellen
A fahéj és a szegfűszeg hatásos lehet a cukorbetegség ellen vívott harcban – hangzott el a San Francisco-ban rendezett Experimental Biology találkozón. A Beltsville-i USDA élelmezéstudományi laboratórium vizsgálatai szerint a fűszerek segíthetnek a fő anyagcsere megbetegedéseken.
Az egyik tanulmány bebizonyította, hogy napi két teáskanál fahéj elfogyasztása 10-30 százalékkal csökkenti a vér triglycerid, koleszterin és glükóz szintjét, serkenti az inzulin működését, csillapítja az olyan lobos megbetegedéseket, mint például az izületi gyulladás. Egy másik vizsgálat ugyanilyen hatást tulajdonított napi néhány gramm szegfűszegnek.
Fahéj |
A növény fűszerként felhasználható része a szárított belső kéreg. Ebből a kéregből olaj, a fa leveléből pedig azonos hatású illóolaj nyerhető. Párologtatva javítja a közérzetet, gondolatébresztő és gondűző hatású. A hálószobai életet is felpezsdíti. Masszázshoz 20-30 csepp olajat tegyünk 100 ml olíva-, mandula-, mogyoró-, jojoba-, vagy avokadóolajhoz. Teaízesítőnek is kiváló, elűzi a kellemetlen szájszagot. |