K-vitamin ízületi panaszokra
A zöld levelű növények fogyasztása csökkenti az artrózis tüneteit - olvasható a bostoni egyetem honlapján, amerikai kutatók vizsgálati eredményei alapján.
A most felfedezett előnyös tulajdonság valószínűleg a zöld levelekben található K-vitaminnal magyarázható - vélekedett a kutatás vezetője Tuhina Neogi. Azon vizsgálati személyeknél ugyanis, akiknél igen alacsony volt a szervezetben a K-vitamin szintje, a lakossági átlag-arányhoz képest jóval magasabb volt az idült ízületi elváltozás, az artrózis előfordulása.
A tudósok 672, átlagosan 66 éves személyt vizsgáltak meg - egynegyedük a szükséges K-vitamin érték felénél alacsonyabbat szintet mutatott. Náluk jellemző volt az artrózis. Az adatok elemzése során kizárták a B1, B2 vitaminoknak és az egészséges életmódnak betudható jelenségeket, így jutottak el a K-vitamin létfontosságú szerepéhez.
Természetes formában a K-vitamin nagyon kevés helyen fordul elő, filokinonnak nevezett változata a zöld leveles növényekben, például a spenótban található. Fontos a csont- és porcképződés szempontjából, hiánya deformitásokhoz is vezethet. A ízületek megbetegedésében játszott szerepét eddig nem ismerték. A fájdalommal és merevséggel járó ízületi elváltozások az idős embereken kívül nagy számban érintik a sportolókat is, az artrózis gyakorlatilag népbetegségnek számít mindenütt a világon. A gyógyszerek mellett a panaszok hatékony ellenszere lehet a zöld levelű növények fogyasztása.