A sushi a japánok hosszú életének titka

1 perc

2006.06.19. 11:17

Japán kutatók szerint a tradicionális alacsony zsírtartalmú halas diéta jóval egészségesebb, mint az amerikai étrend.

© sxc.hu
A szigetország Tohoku Egyetemén három hétig folyt a kutatás nyolc egéren kísérletezve. Az élelmezéstudományi kutatók kétféle étrendet állítottak össze 21 jellegzetes amerikai, illetve japán ételekből, melyeket fagyasztási eljárással alakítottak porrá. Az USA-menüben hamburger, sült csirke, míg a japánban sashimi, azaz hal és rizskása volt – olvasható a NewsMaxon.

Az eredmények szerint számos gén másfélszer aktívabban dolgozott a koleszterin és a zsír lebontásakor a japán étrend hatására, valamint a koleszterinszint 10 százalékkal magasabb volt az amerikai étrendet fogyasztó egereknél. A kutatás megerősítette azt az elterjedt nézetet, miszerint a japán ételek növelik az életévek számát, valamint megakadályozzák a súlyfelesleg kialakulását. Ez utóbbi újabban a fiatalok számára is egyre több gondot jelent az egészségügyi szakemberek szerint.

Japánban élnek a világ legöregebbjei. Az ország egészségügyi minisztériumának adatai szerint a nők átlagéletkora 86, a férfiaké pedig 79 év, de nem ritkák a matuzsálemi időt megélt japán öregek sem.

A Tohoku egyetem kutatócsapata a japán kormány és az amerikai agrártárca adataira alapozva állította össze a vizsgálatban – melyet nemsokára embereken is kipróbálnak – szereplő étrendeket.