A kávé jó májzsugor ellen

1 perc

2006.06.14. 16:07

Kutatók szerint a kávé fogyasztásával csökkenthető az alkohol okozta májzsugorodás kialakulásának kockázata – áll a Reuters hírében. Napi egy csészével 22 százalékban csökkenthetjük a rizikót, ám ez nem jelenti azt, hogy az orvosok erre hivatkozva kávét írhatnak fel a betegségre – jelezték a szakértők.

© sxc.hu
A kaliforniai Kaiser Permanente Medical Care Program keretében végzett kísérlet során 125 ezer 580 ember adatait elemezték. Az eredmények alátámasztják azt a feltevést, miszerint a kávé bizonyos összetevői hatékonyak a cirózis, valamint kifejezetten a májzsugorodás ellen – azt viszont nem tudni, hogy melyek ezek a bizonyos összetevők.

Az Archives of Internal Medicine folyóiratban publikált tanulmány szerint a kávé olyan komplex szubsztancia, mely biológiailag aktív összetevőket tartalmaz. „A kávét általában tejszínnel, tejjel, cukorral vagy más finom dologgal fogyasztjuk, melyek mind növelik a jótékony hatást.”

Más vizsgálatok hasonló következtetésre jutottak, amiből arra lehet következtetni, hogy a fekete leves a koffeinnek köszönheti áldásos tulajdonságát. Bár a teafogyasztók körében nem volt tapasztalható a védőhatás, a szerzők szerint ennek csupán hajszál híja volt.

A jelentésben leszögezték, hogy nem ajánlott az alkoholistáknak emiatt megnövelni napi kávéadagjukat, valamint a kávé és alkohol keveréke, mint például az ír kávé, sem hatékony ilyen formában. „Bár a kávé rendelkezik a védőhatással, az alkohol azonban semlegesíti ezt.”