A halolajak csökkenthetik a szembetegségek kockázatát

1 perc

2006.07.21. 14:34

A legújabb kutatások megnövelt mennyiségű halolajból származó zsírsav bevitelét javasolják. Ez ugyanis sokat segíthet az előrehaladott korral járó, úgynevezett retinaráncolódás (ARM) megelőzésében – írja a Reuters. Ez annál is fontosabb, mert az ARM akár vaksághoz is vezethet.

© sxc.hu
A newsmax.com oldalán megjelent cikk szerint ausztrál kutatók több mint 3600 idősebb felnőtt életvitelét figyelték meg öt éven keresztül, és azt találták, hogy az omega-3 zsírsavnak akár a legkisebb dózisban történő rendszeres fogyasztása is – kórtól függetlenül – jelentősen csökkenti az ARM kialakulásának kockázatát. Az omega-3 egy többszörösen telítetlen zsírsav, amely nagy mennyiségben halolajban, kisebb mennyiségben olyan olajos magvakban lelhető fel, mint a dió, a szójabab és a len.

A kutatásban részt vett alanyok között 40 százalékkal volt alacsonyabb az ARM kialakulásának gyakorisága, amennyiben hetente egyszer fogyasztottak halat, szemben azokkal, akik ritkábban, mint havonta. Azok között, akik hetente háromszor fogyasztottak halat, elenyésző volt a betegség előfordulása.

A kutatók más zsírokkal kapcsolatban is találtak bizonyítékokat. Azok között, akik alacsony mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírokat vittek be a szervezetükbe – ilyet tartalmaz például az olívaolaj – szintén növekedett a betegség gyakorisága. Más zsírokkal kapcsolatban, amelyeknek mérsékelt fogyasztása ajánlott – ilyen a vaj –, nem mutattak ki összefüggést az ARM-mel.

Az omega-3 zsírsavban gazdag táplálkozás a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a túlsúlyosság kialakulása ellen is védhet – mondják a kutatók.