Zsíros kaja után együnk diót
Az étkezéseket koronázzuk meg néhány szem dióval, amely megelőzi a zsíros ételek érkárosító hatását.
© sxc.hu |
A kutatás során egy tucat normális, és egy tucat mérsékelten magas koleszterin szinttel rendelkező alany állapotát tesztelték. Egy hét leforgása alatt minden résztvevő átesett egy magas zsírtartalmú szalámi- és sajtkúrán. A dió minden esetben megakadályozta a telített zsírban gazdag étrend okozta hirtelen fellépő gyulladást és oxidálódást az artériákban. Az olívaolajjal ellentétben a dió hozzáadásával sikerült megőrizni az érfalak hajlékonyságát és rugalmasságát, a koleszterinszinttől függetlenül.
A dió tartalmazza az arginine nevű aminosavat, amely szerepet játszik a szervezet salétrom-oxid (NO) termelésében. Tartalmaz antioxidánsokat és a létfontosságú alphalinolenic savat (ALA), azaz növényi alapú omega 3 zsírsavat, annak minden egészségerősítő előnyével.
Aminosavak |
Az aminosavak az élő sejtek fő összetevőjének, a proteinnek építőkövei, amely a víz után az emberi test tömegének legjelentősebb alkotórésze. A proteinek aminosavak egyedi láncolatából állnak, a láncolatot peptid kötés tartja össze. A máj – ha egészséges – a szervezet számára szükséges aminosavak 80 százalékát képes előállítani úgy, hogy az étkezések során testbe juttatott aminosavakból a szükségeseket szintetizálja. Például arginine-ből ornithinine-t, és fordítva. A fennmaradó 20 százalékot esszenciális aminosavaknak nevezzük, mert a szervezet nem képes előállítani, csak táplálék formájában juthat hozzá. Bizonyos tényezők, fizikai trauma, stressz, megbetegedés, az előbb említett szintézist meghiúsíthatják. |