Zsíros kaja után együnk diót

2 perc

2006.11.03. 16:29

Az étkezéseket koronázzuk meg néhány szem dióval, amely megelőzi a zsíros ételek érkárosító hatását.

© sxc.hu
Egyes kutatók szerint a diófogyasztás a főétkezések végén hozzájárul az érfalak egészségének megőrzéséhez azáltal, hogy elébe megy a zsíros ételek károsító hatásának - írja a NewsMax egészségügyi hírlevele. Egy, az amerikai kardiológusok folyóiratában publikált tanulmány szintén bebizonyította, hogy a dió jóval kedvezőbb hatással van az egészségre, mint az olívaolaj.

A kutatás során egy tucat normális, és egy tucat mérsékelten magas koleszterin szinttel rendelkező alany állapotát tesztelték. Egy hét leforgása alatt minden résztvevő átesett egy magas zsírtartalmú szalámi- és sajtkúrán. A dió minden esetben megakadályozta a telített zsírban gazdag étrend okozta hirtelen fellépő gyulladást és oxidálódást az artériákban. Az olívaolajjal ellentétben a dió hozzáadásával sikerült megőrizni az érfalak hajlékonyságát és rugalmasságát, a koleszterinszinttől függetlenül.

A dió tartalmazza az arginine nevű aminosavat, amely szerepet játszik a szervezet salétrom-oxid (NO) termelésében. Tartalmaz antioxidánsokat és a létfontosságú alphalinolenic savat (ALA), azaz növényi alapú omega 3 zsírsavat, annak minden egészségerősítő előnyével.

Aminosavak

Az aminosavak az élő sejtek fő összetevőjének, a proteinnek építőkövei, amely a víz után az emberi test tömegének legjelentősebb alkotórésze. A proteinek aminosavak egyedi láncolatából állnak, a láncolatot peptid kötés tartja össze. A máj – ha egészséges – a szervezet számára szükséges aminosavak 80 százalékát képes előállítani úgy, hogy az étkezések során testbe juttatott aminosavakból a szükségeseket szintetizálja. Például arginine-ből ornithinine-t, és fordítva. A fennmaradó 20 százalékot esszenciális aminosavaknak nevezzük, mert a szervezet nem képes előállítani, csak táplálék formájában juthat hozzá. Bizonyos tényezők, fizikai trauma, stressz, megbetegedés, az előbb említett szintézist meghiúsíthatják.

A kutatók ennek ellenére figyelmeztették az olvasókat: ez nem jelenti azt, hogy a zsíros ételek mértéktelen fogyasztását orvosolni lehet pár szem dióval. A Baltimore-ban található University of Maryland professzora, Robert Vogel szerint mindez az mutatja, hogy a dió védő hatását adó olajok semlegesítik a telített zsírsavakat tartalmazó étrend káros hatását, ellenben a teljesen közömbös olajokkal, mint az olívaolaj, melynek jóval kevesebb a védőképessége.