Hasishoz hasonló anyagokat tartalmaz a csoki?

1 perc

2006.12.04. 15:10

A csokoládé, pontosabban a benne lévő kakaó hasonló anyagokat tartalmaz, mint a hasis. Egy San Diego - i kutatócsoport szerint az anyagok nem alkalmasak a "valódi" kábulat előidézésére, de sokan tudják, hogy átmeneti közérzetjavulást igenis képesek előidézni.

Elszívni nem lehet, de ez is feldob
© Dripnet
Erről tudósított a Bayerischer Rundfunk bajor közszolgálati tv és rádió internetes portálja, amely beszámolt arról is, hogy a kutatók most Svájcban vizsgálják a csokoládémassza megfelelő olvadási sebességét, és elemzik, hogy az olvadás a szájban mitől képes még kellemesebb érzeteket kelteni.
 
Egy zürichi élelmiszeripari intézet professzora, Erich Windhab, aki maga is nagy kedvelője a pralinéknak, azt vizsgálta, hogyan lehet a fizika nyelvén kifejezni a csokievés élvezetét. Az ő megoldási javaslata az előkristályosítás, amelynek révén a kakaómasszát célzottabban keményítik a szokásosnál.
 
Ennek az egyszerű trükknek nagy hatása van, ugyanis a kakaóvaj molekulái ezáltal a kívánt módon rendeződnek el. Csak az úgynevezett béta-V kristályszerkezet kialakulása esetén olvad ugyanis a csoki 29 és 33 C fok között. Ez a kristályszerkezet egyben sokkal kompaktabb a többi csokoládé szerkezeténél, és nem engedi a felszínre a fehér zsiradékot, ami már két hónap után elronthatja a csoki evés élvezetét.
 
Az erős béta-V kristályszerkezetű édesség azonban fél év múlva is friss és csillogó marad, megtartja ízét, és lágyan olvad.
 
A csokoládé egyébként a kakaón, zsíron és cukron kívül körülbelül 600 egyéb összetevőt tartalmaz, igaz minimális mennyiségben, és eddig alig vizsgálták, hogy ezek az összetevők hogyan hatnak az emberi szervezetre.
 
A kutatások nyomán annyi már korábban kiderült, hogy a csoki képes az emberben felszabadítani a boldogsághormonnak is nevezett szerotonint - olvasható a Bayerischer Rundfunk honlapján.