A sok hús vastagbélrákot okozhat

1 perc

2006.12.04. 12:44

Egészen a közelmúltig a kutatások azt bizonyították, hogy a magas rosttartalmú diéták segítenek megelőzni a vastagbél rákot. Manapság egyre több vizsgálat mutatja, hogy a túl sok hús fogyasztása káros is lehet – véli az Amerikai Rákkutató Intézet elnöke, Jeffrey R. Prince.

Több kutatás szerint a magas rostbevitel csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Ám három, egymástól független kutatás 2000-ben kimutatta, hogy a rostbevitel mennyisége és a vastagbél polip között – ami gyakran a vastagbél rákot előzi meg – nincs jelentős összefüggés.

Számos kutatás derített fényt a vörös hús fogyasztása és a vastagbélrák között. 2005 januárjában 148 ezer 610, 50 és 74 év közötti felnőtt részvételével végzett vizsgálatok kiderítették, hogy azoknak, akik rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztanak vörös húst, 50 százalékkal több esélyük van a vastagbél rákra. A vörös hús fogyasztásakor a bélben található baktériumok rákkeltő melléktermékeket bocsátanak ki.

Prince szerint a sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó diéták sokkal hatékonyabbak a vastagbélrák megelőzésében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a vörös hús fogyasztása és a vastagbél rák közötti összefüggés bizonyításának érdekében még sok kutatást kell elvégezniük – hangsúlyozza a Newstarget.com cikke.