Három jótanács: hogyan védjük a szemünket?

2 perc

2007.07.24. 10:38

Az emberi szem, különösen fiatal korban igen rugalmas; könnyen változik alakja annak megfelelően, hogy közelre vagy éppen távolra fókuszál. Ez a rugalmasság azonban a korral, és a szabad gyökök okozta káros hatás miatt csökkenhet, a lencse merevebb lesz és elhomályosodik.

A szem lencséjének elhomályosodása a szürke hályog, orvosi nevén katarakta kialakulását jelzi. A hályog kockázati tényezői között található az 50 feletti életév, a kék szem, szőke haj, a dohányzás, a szegényes táplálkozás, de ugyanígy károsíthatja a szemet a cukorbetegség, illetve veszélyeztettek a szabadban dolgozók, és azok, akik nem fordítanak kellő figyelmet a szem UV-A és az UV-B sugárzás elleni védelmére. Mivel a látáscsökkenés nem feltétlen a korral jár, a következő három lépés betartásával megvédhetjük szemünket a szürke hályog kialakulásától.

1. Változtassuk meg az étrendünket. Hagyjuk ki étkezéseinkből az omega-6 zsírokat (kukoricában, sáfrányban, szójában, mogyoróban, kendermagban és napraforgóolajokban fordul elő), a transzzsírsavakat, amelyek a részben vagy teljesen hidrogénezett növényi olajok. A mértéktelen cukor, fruktóz, nátrium-glutamát (húst vagy húskivonatot tartalmazó konzervek húsízének erősítésére használt ételízesítő), illetve az aszpartám (alacsony kalóriatartalmú édesítőszer), hidrolizált fehérjék és szójaprotein fogyasztását. Közismert, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3, illetve omega-6 arányának. Az egészséges az 1:3-1:5 arány volna, ezzel szemben a szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat.

2. Húsok helyett zöldségek. Együnk napi ötször friss zöldséget és gyümölcsöt, a legjobb, ha a biogazdaságból származó termékeket részesítjük előnybe. Mindneképpen legyen benne brokkoli, kelbimbó, spenót, vöröskáposzta, karfiol és kelkáposzta.

3. Egészítsük ki táplálkozásunkat. Szedjünk multivitamin és ásványi anyag tartalmú étrend kiegészítőket, amelyek az összes alapvető vitamint és ásványt tartalmazzák, de nincs bennük vas, amely a szabadgyökök egyik nagy előállítója. Szedjünk C-vitamint, naponta háromszor étkezések között. A napi lutein adagunk kétszer 20 milligramm legyen, riboflavinból (B2-vitamin) pedig 500 mg-ot fogyasszunk. Együnk naponta mixelt karotinoidot, E-vitamint, illetve legalább 160 mg fekete áfonyát. Ha nagyon muszáj, alkalmazzunk szemcseppet.

Mire jó a lutein?

Lutein. Természetes, zsírban oldódó pigment, kizárólag növényekben képződik. A természetben sárga, és narancsvörös színárnyalatokban tűnik fel, a lutein kölcsönzi például a leveleknek ősszel az aranysárga színt. A napfénynek kitett emberi szövetekben fényvédő hatást fejtenek ki. A szem minden területén előfordul, de a zeaxanthinnal az egyedüli karotinoidok, melyeket a lencsében és a retinában is kimutattak.

Áfonya. Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamint tartalma révén a szem különféle betegségeinek kezelésére is használható. Általa leküzdhető a farkasvakság, enyhíthető a szürke hályog, a zöld hályog, valamint a cukorbajból eredő látási zavar.