Kétszer jobban növeli a rák kockázatát az elhízás, mint eddig gondoltuk

1 perc

2019.08.14. 10:03

A múltban alábecsülték a túlsúly hatását daganatos betegségek kialakulására.

Az Egészségügyi Világszervezethez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) és a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport az elhízással összefüggést mutató daganatok nyolc gyakori típusának genetikai elemzését végezte el. A testtömegindex (BMI) és a rákkockázat közötti összefüggést az úgynevezett genetikai mendeli randomizáció technikájával hasonlították össze, amit még azzal a céllal fejlesztettek ki évtizedekkel ezelőtt, hogy összetett genetikai variációk ok-okozati viszonyait határozzák meg.

A túl nagy mennyiségű testzsírról már bizonyították, hogy fontos tényező a rák kockázatában: a magas jövedelmű országokban az összes rákos eset hat százaléka írható a számlájára a becslések szerint. Az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent új elemzés eredményei azt mutatják, hogy a túlsúlynak és az elhízásnak tulajdonítható ráktípusok aránya valójában jelentősen nagyobb ennél.

Richard Martin, a Bristoli Orvostudományi Egyetem klinikai epidemiológiai professzora a lapnak elmondta: az új elemzés rámutatott, a múltban alábecsülték a túlsúly hatását a rák kockázatára, a korábban véltnél sokkal nagyobb szerepet játszik a daganat kialakulásában.

Amerikai kutatók ezzel kapcsolatban nemrég rámutattak: egyszerűen csökkenthető a rák miatti halál kockázata, csak be kellene tartani pár étkezési szabályt.

Ha értesülni szeretne az orvostudomány új felfedezéseiről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.