Így mozgatja kilenc ember a forint árfolyamát

Sztojcsev Iván

9 perc

2019.10.09. 11:00

2019.10.09. 12:25

Sokan mondják, hogy a jegybank léphetne, ha ennyire gyenge a forint, de ritkán gondolunk bele, mit jelent pontosan ez az állítás. Hogyan tudja egy kis testület irányítani a forintárfolyamot, és egyáltalán, mi történik, amikor ők eldöntik, mi legyen a kamatokkal?

Soha nem volt még annyira gyenge a forint, mint ezekben a hetekben – ezt nagyjából mindenki tudja, aki az elmúlt másfél hónapban olvasott híreket, netán eurót vagy dollárt vett. Az is egyértelmű, hogy a Magyar Nemzeti Banktól várhatnánk lépéseket, hogy erősítsék a forintot. Az újságírók azonban a legtöbbször megállnak ott a téma kifejtésében, hogy ha az MNB Monetáris Tanácsa kamatot emelne, akkor erősödne a forint. Próbáljuk meg most egy kicsit félretenni az aktuálpolitikát, és megnézni azt, hogy pontosan mit is tehet egy jegybank!

Persze annak, hogy az aktuálpolitikát nem könnyű félretenni, maguk a politikusok az okai. A közvélemény számára nagyon sokan próbálnak egy olyan képet megfesteni, hogy  a jegybank vagy a kormány olyan egyszerűen mozgathatná az árfolyamot, mintha csak egy kapcsolót kéne kezelnie. Szerencsére a valóság ennél sokkal bonyolultabb.

Egy másik közgazdaság

A közgazdaságtan csak akkor unalmas, ha rosszul magyarázzák el – máris sokkal izgalmasabb lesz, ha kiderül, hogy a mindennapi életünket hogy érinti. Cikksorozatunkban fontos közgazdasági elméleteket mutatunk be, szigorúan azt figyelve, miért fontosak ezek mindannyiunk számára. Az első részben a Nash-egyensúlyt mutattuk be, most a jegybanki alapkamattal és más kamatdöntésekkel foglalkozunk.