Kaczynski marad: a gyerekpótlék fontosabb, mint a jogállam

Domány András

6 perc

2019.10.14. 08:45

2019.10.15. 07:18

A vártnál is nagyobb győzelmet aratott a lengyel parlamenti választásokon az eddigi kormánypárt. Receptje a bőkezű osztogatás, a történelemhamisítással végzett nemzettudat-építés és a homofóbia volt, ás a jelek szerint botrányai sem verték ki a szavazóknál a biztosítékot.

A jelek szerint hiába kiabálta az ellenzék és az őt támogató média hetek óta egyre kétségbeesettebben, hogy a Lengyel Köztársaság sorsa a tét. Ha Jaroslaw Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) kormányozhat tovább, akkor folytatja a jogállam szétverésétaz igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolását, a hatalom centralizálását, a gazdaság visszaállamosítását, és nekilát a független sajtó megsemmisítésének is, tehát ezt meg kell állítani. Nem állították meg.

A részvételi arány a négy évvel ezelőtti 51%-ról most 61%-osra ugrott, így döntöttek a lengyel választópolgárok az eddigi kormányzás folytatása mellett. Még az ellenzék szerényebb B-terve, a szenátus megszerzése sem sikerült. (A parlament felsőháza megakadályozni ugyan nem tudja a törvények hatályba lépését, de késleltetni tudta volna, ha ellenzéki többség van benne.)

Még e sorok írásakor is csak a szavazatok 83%-át számolták meg, de ennek alapján 45,2%-ot kapott a PiS, míg legfőbb ellenfele, a Polgári Platform vezette koalíció csak 26,1%-ot. A mandátumkiosztás csak a teljes összeszámlálás után lesz biztos, de egyes elemzők kételyei ellenére valószínű, hogy a PiS-nek meglesz az önálló többbsége.