Szeretettel Brüsszelből: Vasúti síneken forrt össze Európa – 25 éves az Eurostar

Vértessy Péter

6 perc

2019.11.12. 10:00

2019.11.12. 10:39

Ma már néhány óra alatt el lehet jutni vonattal Londonból Párizsba vagy Brüsszelből Londonba, és ez még csak a kezdet. Már tervezik a nagysebességű vasúti hálózat kibővítését Németországig.

Hercule Poirot idejében fárasztó megpróbáltatás várt minden belga polgárra, ha Brüsszelből el akart jutni a brit fővárosba. Az igen gazdagok – köztük nyilván a világhírű kis belga detektív is – persze átrepülhettek a Csatornán, de a többségnek maradt a vonatozás a tengerparton fekvő Oostendéig vagy Zeebruggéig. Onnan négy órán át lehetett hajókázni a kenti partokig, majd ismét vonatra szállva újabb két óra zötykölődés következett Londonig.

Nagyot változott azóta a világ. Huszonöt évvel ezelőtt például a Brexit még sehol nem volt a láthatáron, így 1994 novemberében joggal örült mindenki, hogy a vadonatúj Eurostar-szerelvények és a Channel Tunnel, azaz a Csalagút jóvoltából végre közel került egymáshoz London, Brüsszel meg Párizs – tágabb értelemben még jobban összeforrott Európa.

A vasútvonal úttörő volt a maga nemében: egy 50 kilométeres szakaszon a La Manche csatorna alatt fúrt alagútban száguldanak a vonatok. Jól emlékszem: amikor a szigetországból magyarországi szabadságra utazva először hajtottunk fel kocsival a járműveket szállító Eurostar Le Shuttle vonatok egyikére, alaposan izgultunk, hiszen nem mindennap utazik az ember fél órán át a tenger alatt egy csőben. Mi lesz, ha beszakad a plafon?