Kezdhetnek aggódni a Brokernet utódjának ügyfelei?

Gyenis Ágnes

5 perc

2019.10.09. 05:00

Óriásbüntetést kapott a Brokernet utódja, és fő partnere, a Novis biztosító egyes termékeinek értékesítését is befagyasztották. Sok ügyfél járhatott pórul.

Kevesen gondolnak ma már az 1999. augusztusi napfogyatkozásra; az abban kirajzolódó „gyémántkorona” adta a magyar életbiztosítási piacot felforgató, húsz éve alapított Brokernet emblémájának ötletét. Az egykori osztrák kalózbiztosításokon edződött négyfős alapítói csapat akkoriban aligha sejtette, hogy az első évtized hihetetlen szárnyalása után a vállalat vészesen fogyatkozni fog.

A 2013-ban Quantis Consultingra átkeresztelt cégre az utóbbi időben a Magyar Nemzeti Bank is rászállt: szeptember végén 50 millió forintos bírságot vetett ki rá, s már a közlemény címében is jelezte, hogy a delikvens visszaeső. Még többel, 52 millió forinttal büntette ugyanis 2017 májusában, de a jelek szerint a cég nem okult ebből.

A Quantis fő bűne most az, hogy elsősorban a saját érdekeltségi körébe tartozó, a magyar piacon csupán határon átnyúló szolgáltatást nyújtó szlovák Novis biztosító nyugdíjtermékeit ajánlja az ügyfeleinek. Méghozzá úgy, hogy nem tájékoztatja őket sem a kettejük közötti összefonódásról, sem arról, hogy az ügynökök magasabb jutalékot kapnak e termékek eladásáért.

Pedig a tavaly tavasz óta érvényes, az uniós normáknak megfelelően szigorított szabályok alapján ez kötelessége lenne. S bár a Quantis nem független alkusz, hanem függő többes ügynök, személyre szabott tanácsadást, de legalább több termék összehasonlító elemzését kell nyújtania az ügyfeleinek, hogy azok az igényeiknek megfelelőt választhassák.