Fapados vonatok köthetnek össze minden német nagyvárost

HVG

2 perc

2019.11.02. 09:15

Olcsóbb, mint az államvasút, gyorsabb, mint a busz – mi az? A fapados vonat. Ezzel próbálkoznak a németeknél, egyelőre sikerrel.

A fapados vonat nem szó szerint értendő: nem lécekből összerakott üléseken kell zötykölődni, mint azokban az időkben, amikor a harmadosztályú kocsik padjai valóban fából készültek, hanem a légitársaságok diszkontüzleti modellje az, amit a német piacról indulva a FlixTrain cég igyekszik előbb-utóbb a határokon túl is elterjeszteni.

A név ismerős, hiszen az olcsó utazások piacán évek óta komoly szereplő az anyacég, a FlixMobility másik vállalkozása, a FlixBus. A FlixTrain 9,99 eurós indulóárakkal kínál alá az államvasútnak olyan forgalmas vonalakon, mint a Köln–Hamburg, a Berlin–Stuttgart vagy a Berlin–Köln szakasz. Az állami Deutsche Bahn legolcsóbb távolsági jegyeinek ára 19 eurónál kezdődik. Hasonló a különbség a későn vásárolt vagy forgalmas időszakokra szóló jegyekkel, ahol a fapados nem drágább 50 eurónál, miközben az államvasút 100 eurónál is többet kérhet.

Berlin-Müchen járat

Kicsit zöld, kicsit lassabb

Flixtrain