Minimálbérek: nem is arról vitázunk, amiről kellene?

Pitti Zoltán

5 perc

2020.01.30. 14:00

Pitti Zoltán közgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott tudományos kutatója, az adóhatóság korábbi elnöke veszi sorra, hogy miért visznek tévútra azok az érvek, ellenérvek, ötletek és gondolatok, amelyek a legkisebb keresetekről szóló viták, egyeztetések során rendre felmerülnek.

Sokan és sokféleképpen foglalkoznak a minimálbérekkel, de a legtöbb megközelítésből hiányzik valódi szerepeik, illetve ezek makrogazdasági összefüggéseinek elemzése. A felvetések megelégednek egyfelől az emelések ütemének hangsúlyozásával, másfelől a hazai minimálbéreknek a nemzetközi rangsorokban elfoglalt – nem éppen előnyös – pozíciójának szemléltetésével.

Legutóbb a Magyar Nemzet hasábjain merült fel, hogy összevonnák a minimálbért és a szakképzetteknek járó garantált bérminimumot. Erre reagáló elemzésében a HVG sok egyéb mellett megpendítette, hogy ha a mai rendszer megszűnik, azzal a szakmunkát értékelik le, illetve több tízezer munkahely szűnhet meg. Ráadásul – ha megvalósulna a megszellőztetett felvetés – egy átlagos nyugdíjas alig kapna többet a minimálbérnél, ami aligha kívánatos üzenet.