Merkeléknek most azt kell megenniük, amit maguknak főztek

Molnár Tamás Levente (KKI)

7 perc

2020.02.13. 12:00

2020.02.13. 12:23

A CDU türingiai botrányát nem a szélsőjobboldali AfD kavarta, a német konzervatívok problémái belső konfliktusaikból erednek. Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójának elemzése.

A CDU-n belüli zavar nem az AfD türingiai trükközésének következtében alakult ki, hanem egy sor olyan probléma miatt, melyet a német konzervatívoknak saját soraikban kellett volna időben kezelniük. Az utolsó német néppárt a problémák megoldásának elodázásából keletkező árat most fizeti meg, a végösszeg egyelőre még megbecsülhetetlen.

  • A patkóelmélet elégtelensége

A német politológusok körében népszerű az az egyébként igen leegyszerűsítő elmélet, mely szerint egy patkó formájához hasonlóan a politikai spektrum szélein elhelyezkedő jobb- és baloldali pártok közötti különbség jóval kisebb, mint a középtől nem olyan távol lévő mérsékelt jobb- és baloldali pártoké.

A patkóelmélet gyakorlatba való átültetése a konzervatívoknál 2018 decemberében, a CDU hamburgi pártgyűlésén következett be, ahol a párt elfogadta azt a határozatot, amely megtiltotta a „koalíciót és hasonló együttműködési formákat” a Linkével és az AfD-vel. A határozat így lényegében egy az egyben követte a patkóelméletet a német politikai spektrum két legszélsőségesebb pártjával való együttműködés megtiltásában.

A CDU összeférhetetlenségi határozata jól működött mindaddig, amíg a jól bejáratott koalíciós formációk kényelmes többséget tudtak biztosítani a pártnak a különböző tartományi parlamentekben: a szociáldemokratákkal (Saar-vidék), a liberálisokkal (Észak-Rajna-Vesztfália), a zöldekkel (Hessen) vagy a jelzők mögötti pártok adott keverékformációjával (Schleswig-Holstein).

A tavaly szeptemberi türingiai választási eredmények alapján azonban olyan helyzet állt elő, hogy a CDU-nak szükségszerűen meg kellett szegnie saját határozatát, ha a politika szabályai szerint élni kívánt volna a választói felhatalmazással, és kormányra szeretett volna kerülni.