Szeretettel a Vajdaságból: Így focizik a Fidesz legjobb szerbiai tanítványa

Kókai Péter

5 perc

2020.02.18. 10:00

2020.02.18. 10:03

A Vajdasági Magyar Szövetség nem sokkal a közelgő parlamenti választás előtt elérte, hogy minden rá adott voks 1,35-öt érjen. Zentai szerzőnk, Kókai Péter sporthasonlattal érzékelteti, miről is van szó.

Hát ilyen nincs a világon!

Ez volt az első, ösztönös reakciója többeknek is, amikor először olvasták, hallották a szerbiai választási törvény közvetlenül a választások előtt elfogadott módosításait. Persze elsősorban azok vélekedtek így, akik nem feltétlenül úgy vannak vele, hogy amit a jelenlegi kormány és annak csatlósai kitalálnak, az eleve csak jó lehet.

Persze nem volt igazuk. Ironikus – és talán nem véletlen –, hogy épp a Szerbiával szomszédos Magyarországon találunk ahhoz hasonlatos megoldást, mint amit az elfogadott módosítások egyike tartalmaz. Mert akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a magyarországi választási rendszerbe beépített „győzteskompenzáció” elve lényegében véve mégiscsak azt jelenti, hogy valaki nem létező – de legalábbis nem rá leadott – szavazatokkal szerez több mandátumot, jobb pozíciót, hatalmat.

Valami hasonlót fundált most ki a Fidesz egyetlen és hűséges vajdasági stratégiai partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is (a fenti képen Orbán Viktor és Semjén Zsolt között Pásztor István VMSZ-elnök, baloldalt Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja elnök, mellette Kelemen Hunor RMDSZ-elnök – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)