Révész Sándor: Hány magyar fér el egy tű fokán?

4 perc

2020.05.08. 13:30

A magyar mint olyan – egyszerűen semmilyen. Csak az egyes magyarok valamilyenek - figyelmeztet a HVG publicistája, aki szerint Kövér László minapi kijelentése arról, hogy ki nem része a magyar nemzetnek, tulajdonképpen a nacionalizmus korának jól ismert narratívája.

Milyen a magyar? Valamilyen, vagy akármilyen? Ha valamilyen, akkor az a magyar, aki olyan. Aki nem olyan, nem magyar. Nem a magyar nemzet része. Akkor sem, ha azt hiszi.

Ebben az esetben senki sem veheti rossz néven, ha valaki az önmagukat magyarnak tudók és vallók egy részéről azt állítja, nem részei a magyar nemzetnek.

Van egy koravén házmester, aki kitagadja fiatalkori önmagát és pártvezérét a nemzetből.

Úgy gondolja, balliberális ellenzéki fiatalokként nem voltak a nemzet részei. Nem voltak akkor, amikor a jövendő pártvezér úgy nyilatkozott, hogy „a hozzám legközelebb állók, Kövér László és Fodor Gábor velem együtt szociálliberális meggyőződésűek”. Rendben van, vélekedjék úgy, hogy ő a nemzeten kívül nőtt fel, hogy ő egy kívülről jött, exmigráns. Én nem utálom az ilyeneket, ő gyűlöli, majd elintézi magával ezt a visszamenőleges öngyűlöletet, vagy igénybe veszi szakember segítségét.

A lényeg az, hogy az ilyesféle kijelentésekkel általánosságban nem lehet baja senkinek, aki úgy véli, hogy a magyar – valamilyen. Konkrétan pedig csak az lehet a baja az ilyen kijelentésekkel, hogy szerinte a magyar másmilyen. Tehát más magyarok a nem magyarok, a nemzeten kívüliek.