Európa-szerte várják megváltóként a turistákat, de a szabályokat még nehéz követni

HVG360

5 perc

2020.05.20. 16:00

A gazdasági és társadalmi nyomás alatt az európai országok nekiláttak a határaik megnyitásának, az idegenforgalom beindításának, de a turistákat az óvatosság és az egységes módszer hiányát mutató intézkedések káosza még visszatarthatja.

A világútlevél bevezetése és a nyugat-európai országok vízumkényszerének eltörlése előtt kellett legutóbb ilyen buzgalommal tanulmányozniuk a külföldre készülő magyar nyaralóknak, hová, merre és miként juthatnak el, s milyen szabályoknak kell megfelelniük, hogy ne fordítsák őket vissza valamelyik határról.

Az akarat az egész kontinensen megvan arra, hogy a nyár közeledtével újraindítsák az életet, és megnyissák az országokat az utazók előtt. A megvalósítás viszont rongyszőttes jellegű, a minta ráadásul szinte napról napra változik, mert a bejelentett intézkedéseket visszavonják, módosítják, kiterjesztik. Koronavírus-mentes időkben az európai nyári szezon idegenforgalmi bevétele a becslések szerint 1300 milliárd euró lenne, és tízmilliók megélhetését garantálná, akik közül sokan most a túlélésért küzdenek vállalkozóként és munkavállalóként.

Európában még soha nem volt ilyen általános és szigorú kijárási korlátozás, ami nemcsak anyagilag, hanem mentálisan is megrendítette az embereket. Ennek jeleként egyre több országban fittyet hánytak a szabályokra, vagy egyenesen tüntettek azok ellen – ha nem is a tengerentúli Trump-hívőket jellemző vehemenciával.