Fokozatosan nyit Európa, a vezetők keze rajta a vészféken

Szabó Márta, Vass Péter, Weyer Béla

10 perc

2020.05.13. 11:20

2020.05.13. 12:17

Az EU három nagy gazdasága, Német-, Olasz- és Spanyolország megkezdte a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések lazítását. Az enyhítések széles skálán mozognak, és bármikor visszavonhatók, ha megugrik a fertőzöttek és a halottak száma.

  • Németország

Németországban a múlt hét vége óta nyitva vannak az üzletek, többnyire a nagy áruházak is. E hét végétől már sorra kerülnek a vendéglők is – de nem mindenhol. A szállodák is fogadhatnak vendégeket – de van, ahol csak a saját tartományban lakók köréből, máshol az egész szövetségi köztársaságból. Az iskolákban is lesz tanítás – akad, ahol csak a végzős osztályoknak, másutt a kisebbeknek is, hol heti, hol napi váltásban.

A karantén­intézkedések enyhítésére ugyanis 16 különböző forgatókönyv született: minden tartományban más. Amennyire egységes és határozott volt Németországban a koronavírus elleni intézkedések bevezetése márciusban – beleértve az egyébként szent és sérthetetlen Bundesliga meccseinek lefújását –, annyira sokféle a szankciók feloldása.

AFP

Amikor a tartományi miniszterelnökökkel folytatott telefonkonferenciája után Angela Merkel kancellár bejelentette, hogy a járványügyi központ, a Robert Koch Intézet adatai alapján az új megbetegedések számát sikerült napi ezer alá leszorítani, s ezzel az ország túl van a vírustámadás első hullámán, szemmel láthatóan mégsem volt túl boldog. Ennek oka, hogy már a tanácskozás előtt egyik tartományi kormányfő a másik után táncolt ki a sorból, s fogalmazott meg egyedi igényeket, vagy jelentett be egyszerűen kész tényként intézkedéseket.