Tényleg az orvosok akarják betiltani a hálapénzt, de a kormány ezt nem engedi?

Gáti Júlia

3 perc

2020.02.04. 12:00

Ismét fellángolt a vita a paraszolvencia kiiktatásáról, miközben a magyar egészségügy hiánygazdálkodásának nem ez lenne a gyógyszere, noha hálapénzfizetésben élen járunk az EU-ban.

Nem is tehetett volna nagyobb szívességet a radikális tisztújításon átesett orvosi kamara a fideszes egészségpolitikának, mint azzal, hogy a közvélemény elé vetette a hálapénz feliratú, tövig lerágott csontot.

Eközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szélesebb szakma és a közvélemény teljes kizárásával készíti elő az egészségügy finanszírozási rendszerének átalakítását, a „valós szükségletekhez igazodó módszertan” kialakítását, az óriásira duzzadt kórházi adósságállomány kezelését. Ez, már ha elkészül a mű – amire kormányhatározat kötelezi az alkotót –, alapvetően szabhatja át az egészségügyi ellátórendszer működését.

A hálapénzügyben annyi újdonság azért akad, hogy az Emmi is szintet lépett. Horváth Ildikó államtitkár szerint először nem a minisztériumnak, hanem az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz kriminalizálásában.