szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kincses Gyula vezette Magyar Orvosi Kamara Horváth Ildikó államtitkárnál járt.

Ahogy a hvg.hu is megírta, a kormány egészségpolitikáját rendre keményen bíráló Újratervezés orvoscsoport képviselői földindulásszerű győzelmet arattak a hétvégéna Magyar Orvosi Kamara elnökválasztásán. Kincses Gyula 202 szavazatot kapott, míg a szervezetet az előző 16 évben vezető Éger Istvánt 120-an támogatták. Kincses győzelme nem nevezhető váratlannak, mert már néhány éve érezhető az orvostársadalom egy jelentős részénél az elégedetlenkedés és a változásra való igény.

Éger azóta visszament mentőorvosnak, Kincses pedig arról beszélt egy Indexnek adott videóinterjúban, hogy egymillió forintos alapbért adna az orvosoknak.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Facebook-oldalán Kincses most azt közölte, hogy pénteken bemutatkozó látogatáson járt az egészségügyi államtitkárnál, Horváth Ildikónál. „Jelezve azt, hogy a megújult Kamara már nem elnöki rendszer, velem tartottak Lénárd Rita és Álmos Péter alelnökök. Államtitkár asszony sem egyedül volt: a beszélgetésen mindhárom helyettes államtitkár (Csányi Péter, Csiki Zoltán, Szigeti Szabolcs) is részt vett. Bár a találkozás formálisan bemutatkozó látogatás volt, a bő egyórás, oldott hangulatú beszélgetés során átbeszéltük az együttműködés lehetséges formáit, és a szerepekből fakadó konzekvenciákat.

Elmondtam, hogy alapállásunk, hogy az előző vezetésnél keményebbek leszünk a bértárgyalásban (és OKGY felhatalmazás van a túlmunka felmondásának megszervezésére), de – amennyiben megfelelően be vagyunk vonva a döntéselőkészítésbe –, együttműködőbbek leszünk a reformokban.

Közös érdekünk egy jobban működő, kiszámítható, egyforma eséllyel igénybe vehető, betegbiztonságot garantáló egészségügy kialakítása – így Kincses.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!