A kárpátaljai magyar gimnazistákon nem sokat segített a diplomáciai hadviselés

Riba István

4 perc

2020.02.19. 08:05

2020.02.19. 08:05

Hiába vett vissza a korábbi évek harcias hangneméből a magyar külügyminisztérium, az új kijevi kormány sem akar változtatni az ukrán nyelvtörvényen, ami a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint súlyosan korlátozza a Kárpátalján élő magyar kisebbség jogát és végső soron a nemzeti kultúrája elsorvadásához vezet.

„Péterrel megajándékoztuk egymást” – írta ki Facebook-oldalára Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök Szijjártó Péter külügyminiszterrel való találkozója után. „Péter” más eredményt nem is nagyon tud felmutatni, mint az ukrán válogatott 12-es számú – drukkereknek fenntartott – mezét. „Azt mondtam Péternek, hogy azt szeretném, hogy ő vagy a magyar kormány Ukrajna nagy drukkerei legyenek az EU és a NATO felé vezető úton” – írta Honcsaruk, aki szerint itt az ideje, hogy Magyarország feloldja az Ukrajna–NATO-bizottság munkájának blokkolását.

A magyar feltétel ehhez az lenne, hogy Ukrajna az oktatási és a nyelvtörvényben vegye figyelembe a Velencei Bizottság ajánlását, mivel a mostani szabályozás gyakorlatilag a magánszférába szorítaná vissza a kisebbségi, így a magyar nyelvhasználatot.

Az alsó tagozatban még magyarul tanulhatnak

Kisebbségi sors

Reviczky Zsolt

A probléma még a korábbi államfő, Petro Porosenko idejéből datálódik, de az utódja, Volodimir Zelenszkij tavalyi hivatalba lépése óta sem javult a helyzet. A kijevi parlament még 2017-ben fogadta el az oktatási kerettörvényt, amelynek 7. cikkelye kimondja, hogy a közoktatás nyelve az államnyelv, azaz az ukrán. A nemzeti kisebbség nyelvén csak az iskola előtti és az elemi iskolai szinteken folyhat az oktatás, utána már csak ukránul.