Pikszisbe be, pikszisből ki: bankárok feszültek egymásnak a Balatonnál

Gyenis Ágnes

4 perc

2020.02.24. 06:00

A felívelő karriert befutó Vida József bankár bizalmi vagyonkezelője jelent meg azokban a borászatokban, amelyekben eddig a bukott bankár Töröcskei István volt érdekelt.

Pénzügyi befektetésként kezelem a borászatokat. A múltam Etyekhez köt, gyerekmunkásként dolgoztam az állami gazdaságban

– mondja Vida József, a Takarékbank elnöke. Ma viszont gyerekjátéknak tűnik, hogy saját borászatai legyenek. Az utóbbi időben ugyanis a vagyonát menedzselő Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő tokaji és Balaton-felvidéki borászatokban bukkant fel. Fiatalon nem érezte tehernek a szőlőművelést, alig várta a szüretet, ma viszont ez már nosztalgia, mondja, inkább inni szereti a nedűt. Azt persze nem tudni, vajon Mészáros Lőrinc földije csak magának szerzi-e meg a borászati részesedéseket. A jelek szerint az egykori gázszerelőmester sem veti meg a bort, van már borászata Tokajban, Badacsonyban, Tihanyban is.

Rosszabb idők járnak Töröcskei Istvánra, aki korábban a jobboldal kényes üzleti megbízásainak végrehajtója volt, ám Simicska Lajos magával rántotta, és kegyvesztetté vált. A családjának azonban volt, azaz részben még van is egy szépen rendbe hozott szőlészete-borászata és étterme Dörgicsén, a turisták által kedvelt, gyönyörű panorámás Pántlika Pincészet. Csakhogy a bankember elkövette azt a hibát, hogy az érdekeltségében álló Széchenyi Bankkal finanszíroztatta saját borászati fejlesztéseinek egy részét. S miután 2014 végén a jegybank – súlyos törvényszegésekre hivatkozva – megvonta pénzintézete engedélyeit, a borászatot tulajdonló Dörgicse Bor Kft. is a szakadék szélére sodródott. A Széchenyi Bank ugyanis felmondta a mintegy 300 millió forintos hitelét, amit a cég nem tudott egyszerre kifizetni. Először csődbe menekült, de mivel nem tudott megegyezni a hitelezőkkel, az eljárás 2017 őszén felszámolásba fordult. Az bizonyára csak a túlzottan gyanakvóknak szúr szemet, hogy a bíróság által véletlenszerűen kijelölt Ariadné felszámolócég hátterében Vida régi üzlettársa és vagyonkezelője, Gál Miklós áll. Az, aki azóta már Mészáros tőzsdei Opus holdingját is navigálja.