szerző:
Fokasz Oresztész
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Visszavonul Magyarország volt csúcsoligarchája, Simicska Lajos. Orbán legyőzte, de még utoljára tisztességesen kifizetik, cserébe sem a gazdaságban, sem a közéletben nem marad valódi hatalma. Vagy mégis? A HVG hetilap cikkét olvashatják.

Simicska bedobta a törülközőt – elsőre így értelmezhető az, hogy a milliárdos eladta érdekeltségeit régi üzlettársának, Nyerges Zsoltnak. Erről Nyerges adott ki közleményt, amelyből kiderül: az ügylet tárgyát a „Simicska Lajos és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői” cégek képezik. Úgy tudjuk, összesen mintegy hetven vállalatról van szó.

Belátta, hogy reménytelen

Forrásaink szerint Simicska úgy látja, 2015-ben indított hadjárata reménytelen, nem bír a kormányzati ellenszéllel. Emlékezetes: a milliárdos évtizedeken keresztül volt a Fidesz és személyesen Orbán Viktor talán legközelebbi harcostársa, ő építette fel a párt gazdasági hátországát, cserébe pedig állami óriásmegrendelések gyarapították őt, családját és üzlettársait. Megkerülhetetlen szereplőjévé vált a média- és reklámpiacnak, az építőiparnak és a mezőgazdaságnak egyaránt. Meg persze a politikának: az anekdoták szerint kormánytagok járultak a ravasz stratéga hírében álló milliárdos színe elé egyeztetni, de inkább az áldását kérni nagyobb horderejű döntésekre. Az első Orbán-kormány idején ő vezette az adóhatóságot, ám emberei a második Orbán-kabinet idején is fontos szerepet játszottak, mint például Vida Ildikó NAV-elnök vagy Németh Lászlóné fejlesztési miniszter.

A fideszes kétharmadot hozó 2014-es választás után azonban megromlott a viszony a két barát között, Simicska későbbi nyilatkozatai szerint azért, mert neki sok volt Orbán oroszbarátsága. A színfalak mögött már ekkor beindult az adok-kapok, majd 2015. február 6-án robbant a bomba: az üzletemberhez tartozó médiacégek vezetői lelkiismereti okokra hivatkozva váratlanul – és egyértelműen károkozási szándékkal – felmondtak, egyúttal hűségesküt téve Orbán Viktornak. Ez volt a híres-hírhedt G-nap, amikor Simicska Lajos hosszú rejtőzködés után telekáromkodta a teljes magyar sajtót, hadat üzenve volt munkatársainak és a kormányfőnek. A nyilvánosság ekkor értesült a viszony elmérgesedéséről, de állítólag előzetesen maga a miniszterelnök közölte az operatív vezetőkkel, hogy ennyi volt, nem áramoltat több közpénzt a Simicska-cégekhez. Igaz, nem azonnal, de a vállalatok lejtőre kerültek, az állami megrendelések elmaradoztak. A médiaérdekeltségekből kivonták a kormány irányította hirdetéseket, de a reklámpiac egyéb szereplői sem szívesen üzleteltek már Simicskával, tartva Orbán haragjától. Az üzletember egy ideig állta a sarat, komolyan gondolhatta, hogy az ő hathatós közreműködésével a 2018-as választáson leváltható a Fidesz, ezért is állt be látványosan a Jobbik mögé. Ám nem jött be a számítása, nem talált fogást Orbánékon. A Fidesz teljhatalmú vezetője golyóállónak bizonyult, annak ellenére, hogy a Simicska-média nehéztüzérséget vetett be. Olyan ügyek kerültek elő (Semjén Zsolt svédországi vadászata, Kósa Lajos 1300 milliárdos vagyonkezelői szerződése), amelyekbe Európa más tájain kormányok buknak bele.

©

Orbánnal kötött alkut?

Egyik informátorunk most úgy fogalmazott: Simicska szerint nincs kereslet a kormányváltásra, ez április 8-án a napnál világosabban megmutatkozott. Nem véletlen, hogy már másnap a tulajdonát képező Magyar Nemzet és Lánchíd Rádió bezárásáról döntött, nem sokkal később pedig a Heti Válasz finanszírozásából is kiszállt. A médiacégek közül a Hír TV akkor még állva maradt, bár a költségcsökkentés jegyében több tucat munkatársától megvált. Az ingyenesen terjesztett Metropol napilapot és az egyetlen országos lefedettségű kereskedelmi rádióként működő, toronymagasan leghallgatottabb Class FM-et Simicska már 2016-ban elengedte. Az újságot a miniszterelnök informális tanácsadójához, Habony Árpádhoz köthető Lokál szorította ki Budapestről, a rádiót pedig még az előtt adta el a milliárdos, hogy lejárt volna a frekvenciaengedélye. A Hír TV-nél most is gyászos a hangulat, az alkalmazottaknak egyelőre semmit sem mondtak várható sorsukról. Igaz, még a Gazdasági Versenyhivatalnak is rá kell bólintania a fel- és kivásárlásokra (az érintett cégek egy részében Nyerges korábban is társtulajdonos vagy vezető tisztségviselő volt), ami akár hónapokig is elhúzódhat. Addig pedig az új tulajdonos nem nyúlhat érdemben a vállalkozásokhoz.

Akad, aki úgy értelmezi a történteket, hogy valójában Simicska és Orbán között köttetett megállapodás, Nyerges csak a lebonyolító. Utóbbi, amennyire lehetett, kimaradt a volt kollégiumi szobatársak évek óta húzódó csatározásaiból, igyekezett egyenlő távolságot tartani a felektől. Az aktív cégvezetéstől hátrébb lépett, de érdekeltségeit megtartotta, eközben még magával Orbánnal is mutatkozott, amikor a kormányfő ellátogatott a szolnoki stadion avatására. Üzleti vonalon Simicskához, családtagjai révén viszont inkább Orbánhoz kötődik, s állítólag az utóbbi oldalán áll. Fiatalkora óta ismeri a szintén szolnoki Lévai Anikót, a miniszterelnök feleségét, jó barátjának, Ökrös Imrének pedig Lévai Gizella, Lévai Anikó testvére az élettársa. Nyerges többször közvetített a közelmúltban Orbán és Simicska között, ha most is erről van szó, így valószínű, hogy nem a szolnoki üzletember lesz a volt Simicska-cégek végállomása, azok egy, a kormányfőhöz közelebb álló tulajdonoshoz vándorolnak tovább, Simicska pedig élheti a milliárdosok gondtalan életét, de valódi hatalom nélkül.

Mészárosnak már sok lenne?

Azt mindenki csak találgatja, ki lehet a birodalom új gazdája. Kézenfekvő választásnak tűnik a volt felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc, aki az elmúlt években mesés ütemben gyarapította vagyonát és cégeinek számát az energetikától a mezőgazdaságon át a médiáig. Ezt a teóriát erősíti, hogy a HVG több forrásból is úgy értesült: a hónapokkal ezelőtt megszüntetett Magyar Nemzet a Mészáros tulajdonolta Mediaworkshöz kerülne a Liszkay Gábor birtokolta Magyar Időkkel együtt, majd a lapokat összevonnák, s tulajdonképpen a Magyar Időket adnák ki Magyar Nemzet néven. Ezzel visszaállna az összeveszés előtti állapot, hiszen a Magyar Időknél most jórészt a Nemzet – és más volt Simicska-médiumok – korábbi gárdája dolgozik. Liszkay egyébként egyben a Mediaworks elnök-vezérigazgatója, 2015 előtt a Magyar Nemzet főszerkesztője és társtulajdonosa volt, beszámolók szerint az ő kezdeményezésére ugrottak ki Simicska hajójából az akkori vezetők. Azóta mindegyikük kormányközeli cégeknél kapott pozíciót. Mészárosról azonban úgy hírlik, számára már most is átláthatatlanul túlburjánzott a saját birodalma, havonta néhány napot tölt itthon, aláírja, amit kell, majd megy is tovább valamelyik jachtjára. Ezért elképzelhető, hogy új üdvöskét találnak a Simicska-cégek kezelésére, amivel a túl nagyra növő Mészárosnak is konkurenciát és ellensúlyt teremtenének.

©

A gazdát cserélő vállalatok vételáráról nincs hír, azt üzleti titokként kezelik, és nem is könnyű megbecsülni, mekkora lehet a csomag értéke. Már csak azért sem, mert Simicska mestere a rejtőzködésnek: a céginformációs adatbázisban mindössze tíz helyen bukkan fel közvetlen tulajdonosként, de persze e cégein keresztül további társaságokban érdekelt. Például sem a Nemzet Kft., sem pedig a Hír TV nem tartozik közvetlenül hozzá, ezeket a Megapolis Media vagyonkezelőn keresztül mozgatja. A birodalom – mára jelentősen megkopott fényű – ékkövét, a Közgépet sem közvetlenül birtokolja. Az övé viszont a Neo-Met Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Kft., amelynek tulajdonrésze van – egyebek mellett – a Pro A és Pro B vagyonkezelőkben, amelyek pedig a Közgép Zrt.-nek is tulajdonosai. Márpedig csak a Közgép nettó eszközértéke meghaladja a 15 milliárd forintot.

Összességében a több tízmilliárdos tartományban lehet a vállalatok értéke, legalábbis a könyvek szerint. Árnyalja a képet, hogy ezek az érdekeltségek az elmúlt években egyre kevesebb nyereséget termeltek. Bár nagyságrendileg százmilliárd forint körüli osztalékot fizettek ki tulajdonosaiknak 2015 óta – vagyis Simicskáék mentették a menthetőt. Nyerges teljes vagyonát 30 milliárd forint környékére taksálják, tehát vagy irreálisan alacsony áron jut a cégekhez, vagy tényleg nem a saját pénzéből, nem magának vásárol. Az eddig megjelent értesülések minimum 50 milliárd, mások akár 70 milliárd forintra lövik be a vételárat, mi úgy tudjuk, ennél lényegesen kevesebbről, de azért tízmilliárdos nagyságrendről van szó.

(Ez a cikk a HVG hetilap Fókusz rovatában megjelent hosszabb cikk első része. A Simicska Lajos médiabirodalmának termékeiről szóló második részt hamarosan olvashatják.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán a Bildnek: Jó lenne, ha hátszelem lenne a magyar sajtóban

Orbán a Bildnek: Jó lenne, ha hátszelem lenne a magyar sajtóban

Fogy a magyar olajtartalék

Fogy a magyar olajtartalék

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Akkora tömeg van a Mount Everesten, hogy abba egy nap alatt hárman is belehaltak

Akkora tömeg van a Mount Everesten, hogy abba egy nap alatt hárman is belehaltak

Gyűszűt soha nem koptatott, de új üzleti modellel törne be a divatvilágba Rihanna

Gyűszűt soha nem koptatott, de új üzleti modellel törne be a divatvilágba Rihanna

Alaposan odamondott a kormánynak a GVH volt elnöke, akit még Orbán Viktor nevezett ki

Alaposan odamondott a kormánynak a GVH volt elnöke, akit még Orbán Viktor nevezett ki