szerző:
Fokasz Oresztész
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Visszavonul Magyarország volt csúcsoligarchája, Simicska Lajos. Orbán legyőzte, de még utoljára tisztességesen kifizetik, cserébe sem a gazdaságban, sem a közéletben nem marad valódi hatalma. Vagy mégis? A HVG hetilap cikkét olvashatják.

Simicska bedobta a törülközőt – elsőre így értelmezhető az, hogy a milliárdos eladta érdekeltségeit régi üzlettársának, Nyerges Zsoltnak. Erről Nyerges adott ki közleményt, amelyből kiderül: az ügylet tárgyát a „Simicska Lajos és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői” cégek képezik. Úgy tudjuk, összesen mintegy hetven vállalatról van szó.

Belátta, hogy reménytelen

Forrásaink szerint Simicska úgy látja, 2015-ben indított hadjárata reménytelen, nem bír a kormányzati ellenszéllel. Emlékezetes: a milliárdos évtizedeken keresztül volt a Fidesz és személyesen Orbán Viktor talán legközelebbi harcostársa, ő építette fel a párt gazdasági hátországát, cserébe pedig állami óriásmegrendelések gyarapították őt, családját és üzlettársait. Megkerülhetetlen szereplőjévé vált a média- és reklámpiacnak, az építőiparnak és a mezőgazdaságnak egyaránt. Meg persze a politikának: az anekdoták szerint kormánytagok járultak a ravasz stratéga hírében álló milliárdos színe elé egyeztetni, de inkább az áldását kérni nagyobb horderejű döntésekre. Az első Orbán-kormány idején ő vezette az adóhatóságot, ám emberei a második Orbán-kabinet idején is fontos szerepet játszottak, mint például Vida Ildikó NAV-elnök vagy Németh Lászlóné fejlesztési miniszter.

A fideszes kétharmadot hozó 2014-es választás után azonban megromlott a viszony a két barát között, Simicska későbbi nyilatkozatai szerint azért, mert neki sok volt Orbán oroszbarátsága. A színfalak mögött már ekkor beindult az adok-kapok, majd 2015. február 6-án robbant a bomba: az üzletemberhez tartozó médiacégek vezetői lelkiismereti okokra hivatkozva váratlanul – és egyértelműen károkozási szándékkal – felmondtak, egyúttal hűségesküt téve Orbán Viktornak. Ez volt a híres-hírhedt G-nap, amikor Simicska Lajos hosszú rejtőzködés után telekáromkodta a teljes magyar sajtót, hadat üzenve volt munkatársainak és a kormányfőnek. A nyilvánosság ekkor értesült a viszony elmérgesedéséről, de állítólag előzetesen maga a miniszterelnök közölte az operatív vezetőkkel, hogy ennyi volt, nem áramoltat több közpénzt a Simicska-cégekhez. Igaz, nem azonnal, de a vállalatok lejtőre kerültek, az állami megrendelések elmaradoztak. A médiaérdekeltségekből kivonták a kormány irányította hirdetéseket, de a reklámpiac egyéb szereplői sem szívesen üzleteltek már Simicskával, tartva Orbán haragjától. Az üzletember egy ideig állta a sarat, komolyan gondolhatta, hogy az ő hathatós közreműködésével a 2018-as választáson leváltható a Fidesz, ezért is állt be látványosan a Jobbik mögé. Ám nem jött be a számítása, nem talált fogást Orbánékon. A Fidesz teljhatalmú vezetője golyóállónak bizonyult, annak ellenére, hogy a Simicska-média nehéztüzérséget vetett be. Olyan ügyek kerültek elő (Semjén Zsolt svédországi vadászata, Kósa Lajos 1300 milliárdos vagyonkezelői szerződése), amelyekbe Európa más tájain kormányok buknak bele.

©

Orbánnal kötött alkut?

Egyik informátorunk most úgy fogalmazott: Simicska szerint nincs kereslet a kormányváltásra, ez április 8-án a napnál világosabban megmutatkozott. Nem véletlen, hogy már másnap a tulajdonát képező Magyar Nemzet és Lánchíd Rádió bezárásáról döntött, nem sokkal később pedig a Heti Válasz finanszírozásából is kiszállt. A médiacégek közül a Hír TV akkor még állva maradt, bár a költségcsökkentés jegyében több tucat munkatársától megvált. Az ingyenesen terjesztett Metropol napilapot és az egyetlen országos lefedettségű kereskedelmi rádióként működő, toronymagasan leghallgatottabb Class FM-et Simicska már 2016-ban elengedte. Az újságot a miniszterelnök informális tanácsadójához, Habony Árpádhoz köthető Lokál szorította ki Budapestről, a rádiót pedig még az előtt adta el a milliárdos, hogy lejárt volna a frekvenciaengedélye. A Hír TV-nél most is gyászos a hangulat, az alkalmazottaknak egyelőre semmit sem mondtak várható sorsukról. Igaz, még a Gazdasági Versenyhivatalnak is rá kell bólintania a fel- és kivásárlásokra (az érintett cégek egy részében Nyerges korábban is társtulajdonos vagy vezető tisztségviselő volt), ami akár hónapokig is elhúzódhat. Addig pedig az új tulajdonos nem nyúlhat érdemben a vállalkozásokhoz.

Akad, aki úgy értelmezi a történteket, hogy valójában Simicska és Orbán között köttetett megállapodás, Nyerges csak a lebonyolító. Utóbbi, amennyire lehetett, kimaradt a volt kollégiumi szobatársak évek óta húzódó csatározásaiból, igyekezett egyenlő távolságot tartani a felektől. Az aktív cégvezetéstől hátrébb lépett, de érdekeltségeit megtartotta, eközben még magával Orbánnal is mutatkozott, amikor a kormányfő ellátogatott a szolnoki stadion avatására. Üzleti vonalon Simicskához, családtagjai révén viszont inkább Orbánhoz kötődik, s állítólag az utóbbi oldalán áll. Fiatalkora óta ismeri a szintén szolnoki Lévai Anikót, a miniszterelnök feleségét, jó barátjának, Ökrös Imrének pedig Lévai Gizella, Lévai Anikó testvére az élettársa. Nyerges többször közvetített a közelmúltban Orbán és Simicska között, ha most is erről van szó, így valószínű, hogy nem a szolnoki üzletember lesz a volt Simicska-cégek végállomása, azok egy, a kormányfőhöz közelebb álló tulajdonoshoz vándorolnak tovább, Simicska pedig élheti a milliárdosok gondtalan életét, de valódi hatalom nélkül.

Mészárosnak már sok lenne?

Azt mindenki csak találgatja, ki lehet a birodalom új gazdája. Kézenfekvő választásnak tűnik a volt felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc, aki az elmúlt években mesés ütemben gyarapította vagyonát és cégeinek számát az energetikától a mezőgazdaságon át a médiáig. Ezt a teóriát erősíti, hogy a HVG több forrásból is úgy értesült: a hónapokkal ezelőtt megszüntetett Magyar Nemzet a Mészáros tulajdonolta Mediaworkshöz kerülne a Liszkay Gábor birtokolta Magyar Időkkel együtt, majd a lapokat összevonnák, s tulajdonképpen a Magyar Időket adnák ki Magyar Nemzet néven. Ezzel visszaállna az összeveszés előtti állapot, hiszen a Magyar Időknél most jórészt a Nemzet – és más volt Simicska-médiumok – korábbi gárdája dolgozik. Liszkay egyébként egyben a Mediaworks elnök-vezérigazgatója, 2015 előtt a Magyar Nemzet főszerkesztője és társtulajdonosa volt, beszámolók szerint az ő kezdeményezésére ugrottak ki Simicska hajójából az akkori vezetők. Azóta mindegyikük kormányközeli cégeknél kapott pozíciót. Mészárosról azonban úgy hírlik, számára már most is átláthatatlanul túlburjánzott a saját birodalma, havonta néhány napot tölt itthon, aláírja, amit kell, majd megy is tovább valamelyik jachtjára. Ezért elképzelhető, hogy új üdvöskét találnak a Simicska-cégek kezelésére, amivel a túl nagyra növő Mészárosnak is konkurenciát és ellensúlyt teremtenének.

©

A gazdát cserélő vállalatok vételáráról nincs hír, azt üzleti titokként kezelik, és nem is könnyű megbecsülni, mekkora lehet a csomag értéke. Már csak azért sem, mert Simicska mestere a rejtőzködésnek: a céginformációs adatbázisban mindössze tíz helyen bukkan fel közvetlen tulajdonosként, de persze e cégein keresztül további társaságokban érdekelt. Például sem a Nemzet Kft., sem pedig a Hír TV nem tartozik közvetlenül hozzá, ezeket a Megapolis Media vagyonkezelőn keresztül mozgatja. A birodalom – mára jelentősen megkopott fényű – ékkövét, a Közgépet sem közvetlenül birtokolja. Az övé viszont a Neo-Met Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Kft., amelynek tulajdonrésze van – egyebek mellett – a Pro A és Pro B vagyonkezelőkben, amelyek pedig a Közgép Zrt.-nek is tulajdonosai. Márpedig csak a Közgép nettó eszközértéke meghaladja a 15 milliárd forintot.

Összességében a több tízmilliárdos tartományban lehet a vállalatok értéke, legalábbis a könyvek szerint. Árnyalja a képet, hogy ezek az érdekeltségek az elmúlt években egyre kevesebb nyereséget termeltek. Bár nagyságrendileg százmilliárd forint körüli osztalékot fizettek ki tulajdonosaiknak 2015 óta – vagyis Simicskáék mentették a menthetőt. Nyerges teljes vagyonát 30 milliárd forint környékére taksálják, tehát vagy irreálisan alacsony áron jut a cégekhez, vagy tényleg nem a saját pénzéből, nem magának vásárol. Az eddig megjelent értesülések minimum 50 milliárd, mások akár 70 milliárd forintra lövik be a vételárat, mi úgy tudjuk, ennél lényegesen kevesebbről, de azért tízmilliárdos nagyságrendről van szó.

(Ez a cikk a HVG hetilap Fókusz rovatában megjelent hosszabb cikk első része. A Simicska Lajos médiabirodalmának termékeiről szóló második részt hamarosan olvashatják.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kódolva volt, hogy mindenki Meghan Markle hasát nézi

Kódolva volt, hogy mindenki Meghan Markle hasát nézi

A miniszter lépjen félre! Ami az oktatásban fontos, azt kiszervezik az Emmi alól

A miniszter lépjen félre! Ami az oktatásban fontos, azt kiszervezik az Emmi alól

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Csaknem másfél millióan nem tudják fizetni a hitelüket

Csaknem másfél millióan nem tudják fizetni a hitelüket