Hadiállapot jön a magyar kórházakban, óriási túlerőben van a koronavírus

Fokasz Oresztész, Gáti Júlia, Gergely Márton, Gyenis Ágnes, Oroszi Babett, Pálmai Erika

8 perc

2020.03.26. 06:00

2020.03.26. 08:51

A magyar ellátórendszer minden betegségét felszínre hozta a koronavírus elleni védekezés. Hiányzik a megfelelő képzés, információáramlás, védőfelszerelés. Bár nincs hiány odaadó szakemberekből, a stressz miatt már most sokan ingerültek. A neheze pedig még csak eztán jön.

A koronavírus okozta betegség tüneteit lassan mindenki ismeri: előbb a láz, a száraz köhögés és a fáradékonyság jelentkezik, majd a tüdőgyógyászok tapasztalata szerint hirtelen és rohamosan romlik a páciens légzése. Egy negyvenes éveiben járó budapesti nő szombaton akkor telefonált háziorvosának, amikor már légszomja volt. A doktornak azonban fogalma sem volt az eljárásrendről, javasolta, hogy a beteg hívja az erre létrehozott zöld számot.

Több óra eltelt, mire a géphang helyett szakemberrel tudott beszélni, akitől megtudta: a háziorvosát vagy az ügyeletet kéne hívnia, mert csak erről a két helyről utalhatják be a Szent László Kórházba. Opció hiányában az ügyeletet tárcsázta, hogy megkapja a soron következő kioktatást és továbbpasszolást: ha olyan súlyos az állapota, hívjon mentőt.

  • Magad uram, ha szolgád nincsen

Ezek után felöltözött, és maga ment be az infektológiai osztályra, ahol le is tesztelték, miután aláírta a betegirányításon a megfelelő papírokat. Azt a tollat dugták elé, amelyet mindenki használ. Maszkot kapott ugyan, de más óvintézkedés nem látszott, a feltételezett betegek jöttek-mentek. Egy regisztrált fertőzött pedig – amennyire értette –, a családtagjaival társalgott.

„Semmiféle információ nincs, a zöld szám olyan, mintha nem lenne, a háziorvost hívogatni pedig teljesen felesleges”

– mondta, miután a kórházi kaland harmadnapján otthonról próbálta megszervezni az előírt ismétlő tesztet. Megtanulta, hogy egyedül a mentőkben lehetne bízni, ők azonban annyira túlterheltek, hogy órákat kell várni rájuk, és az elért betegirányító szerint előfordulhat, hogy más feltételezett fertőzöttel kell osztozkodni az esetkocsin.

Hétfő este egy mentős a Facebook-barátainak jelentette be, hogy karanténba vonul. Felemelő, hogy gyorsan akadt olyan ismeretlen, aki a turistáknak kiadott, most üres lakását a férfi rendelkezésére bocsátotta; a barátok pillanatok alatt élelmet és néhány kényelmi cikket is beszereztek neki. Az már aggasztóbb, hogy annak ellenére kellett izolálnia magát, hogy viselte az előírt védőfelszerelést, amikor koronavírussal fertőzött beteggel érintkezett.

  • Gyógyítás és lelkiismeretet

Láthatatlan ellenség ellen harcolnak egy budapesti tüdőgondozó járóbeteg-ellátásán is. Az ablakból igyekeznek előszűrni mindenkit, hogy a gyanús eseteket rögtön a hátsó ajtón keresztül megközelíthető röntgenbe küldjék. Az ápolónőket úgy osztották csoportokra, hogy ha egy fertőzött felbukkanása miatt izolálni kell a munkatársakat, akkor egy műszak érintetlen maradjon. Miközben várják a betegek rohamát, abban bíznak, hátha a tél végén jelentkezett nagyszámú tüdőgyulladásos beteg közt is volt koronavírusos, így ők talán már át is estek a ragályon.

„A menetparancsra várunk, hogy hova osztanak majd be minket, ha eljönnek a legsúlyosabb napok”

– mondja az egyik orvos, aki a nyugdíjas kollégák helyett is tartja a frontot. Reméli, hogy megússza a karanténkórházat, de ha jön az utasítás, menni kell. „Mi a védekezésre esküdtünk fel, most itt az idő, hogy teljesítsük a feladatunkat” – teszi hozzá. Hasonlóan nyilatkoztak mentősök is a HVG-nek. Egymás közt úgy számolják, a következő hetekben szükséges kapacitás tizede lehet az, ami normális esetben sürgősségi ellátásra rendelkezésre áll. Így is kevesen vannak, ráadásul előfordul, hogy egy későn azonosított koronavírusos páciens miatt egyikük-másikuk két hétre kiesik az ellátásból. Nincs azonban olyan, aki ne tervezné a visszatérését, amint teheti.

A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, azaz a László kórház koronavírusos betegeket fogadó épülete

Több helyre lesz szükség

dpckorhaz.hu/

A pulmonológust nem csak hippokratészi esküje köti, a képesítése is megvan arra, hogy a súlyosabb esetekben kétoldalú tüdőgyulladással járó betegséget kezelni tudja. Katasztrófa-orvostant viszont, sajnálkozik, csak a honvédségi kötelékben dolgozó kollégáknak tanítottak.

Békeidőben elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy orvosnak arról kelljen döntenie, kinek a kezelését kezdik meg azonnal az egyszerre bezuhanó súlyos betegek közül, kit ítélnek várakozásra, és adott esetben kiről mondanak le az első gyors vizsgálatot követően.