Vissza a gyökerekhez, vasökörrel: robotokkal termesztenek zöldségeket
„Mindent megváltoztatunk az élelmiszer-termesztésben, anélkül hogy magát az élelmiszert megváltoztatnánk” – vallja egy Iron Ox nevű, már dollármilliókat érő mezőgazdasági startup.
Inkább hasonlít egy teljesen automatizált kutatólaboratóriumra, mint egy hagyományos káposztaföldre a Brandon Alexander által megálmodott üvegház. Ez nem is csoda, hiszen a harmincas évei közepén járó vállalkozó a robotikából érkezve fogott hipermodern növénytermesztésbe.
Alexander azonban nem vádolható azzal, hogy ne ismerné a szakma nehézségeit. Gyerekkorában minden nyarát nagyapja texasi farmján töltötte, ahol a forró napon órákon át kellett gyapotért, krumpliért és földimogyoróért hajolgatnia. Az emiatt a háta közepére sem kívánt vakációk mégis meghatározóak voltak számára, és amikor felnőtt fejjel megtudta, hogy a mezőgazdasági termelés felelős az üvegházhatású gázok negyedéért, ráadásul a megtermelt friss élelmiszer 40 százaléka a fogyasztók kosara helyett egyből a kukákban landol, majd a rothadása során rengeteg metánt bocsát a környezetébe, úgy érezte, itt kell tennie valamit a klímaváltozás ellen.