Hasbeszélő: Fine dining-szentély ízrobbanással
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Belvárosban, a Rumourban vacsoráztunk.
Rumour: főnév – érdekes esemény vagy hír, amely lehet akár igaz vagy kitalált, és szájról szájra, gyors sebességgel terjed. Csak hogy mindjárt az elején tisztázzuk, hova is kerültünk. Ezúttal a jártunkban-keltünkben talán túlzás, ide a legkevésbé sem véletlenül estünk be, mert legyen bármilyen szemfüles is egy rutinos gasztronauta, szinte kizárt, hogy csak úgy be tudjon tévedni egy a vendéglátás, a gasztronómia magasiskoláját jelentő fine dining étterembe. Kikerülve várólistákat, előjegyzéseket, hetekkel, akár hónapokkal előbbi foglalást, többszöri megerősítést.
Az igazat megvallva, bár lett volna lehetőségünk, kerültük is a nyitás (2021 májusa) körüli látogatást. Gondoltuk, mint mindenkori, hétköznapi vendég, megvárjuk míg csillapodik a felhajtás, elül a nagy csinnadratta. Már nem folyik a mindenhonnan, hogy a világot járt (Anglia, Szingapúr, Kína), a sanghaji Taian Table éttermet öt hónap alatt a Michelin-csillagos egekbe emelő konyhafőnők, Rácz Jenő olyat visz végbe Budapest kellős közepén, ami még soha nem volt.