Francia csúcsvaj franciák nélkül: egyszerű alapanyagra építettek üzletet Németországban
A fenntarthatóságot is szem előtt tartva látja el az éttermeket a legjobb minőségű alapanyagokkal egy német–brazil páros.
Egyre különlegesebb áru a vaj. Ezt nemcsak a magyar háziasszonyok és háziférfiak érzékelik mostanában az emelkedő árak láttán, hanem – persze egészen más szempontból – néhány éve erre alapozza kicsi, de finom üzletét egy német–brazil pár, Moritz Oswald és Fabio de Mesquita. A bajorországi Regen városkában – Oswald szülőhelyén – a beszédes nevű Butter Boyz cég az övék.
Az ötlet, hogy a francia mesterszakácsok számára nélkülözhetetlen kézműves vajat német földön is meghonosítsák, akkor született, amikor a fiatalok három éven át Lyonban tanulták az ínyencmesterséget. A példa a világ legjobbjának tartott vaj, a breton Bordier cég nyárfa kosárkákban forgalmazott csúcsterméke volt, melynek aromájából tavaszi virágok illata és enyhén pörkölt mogyoró íze bontakozik ki. A cégalapítók szerint azonban nincs értelme Bretagne-ból hozatni a csúcsvajat, amikor mindenki a fenntarthatóságról és a helyi termelők támogatásáról beszél. Különösen, mivel az alapanyaghoz, a jó vajhoz Németországban is hozzá lehet jutni.