Súlyos figyelmeztetés: akkor most mi a helyzet a cukorral és mi az édesítőszerekkel? Ki melyiket egye, ne egye?
Aki nem beteg, az nem szorul édesítőszerekre, aki cukorbeteg, az nem úszhatja meg cukorpótlókkal a diétát. Ez valószínűleg akkor is igaz, ha a WHO új és meglepő ajánlása mögött nem állnak nagyon erős tudományos bizonyítékok.
Ha cukor helyett édesítőszerhez nyúl valaki, az le is fogy, és nem is lesz beteg – gondolnánk. Hát mostantól ez nem biztos, hogy így van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten elgondolkodtató figyelmeztetést tett közzé a mesterséges édesítőszerekről.
Ha minden úgy lenne, ahogyan a WHO közli, akkor az édesítőszerek nem csupán nem óvnak meg a cukorbetegségtől, hanem összefügghetnek a 2-es típusú (a felnőttkorban jelentkező) diabétesszel. A fogyást legfeljebb átmenetileg segíthetik, hosszabb távon hízást okoznak. Sőt közük lehet a szív- és érrendszeri betegségekhez is. Igaz, a WHO maga is pusztán ajánlásnak tekinti, hogy érdemes lemondani a mesterséges cukorpótlókról. Ám így is fordulat ez ahhoz képest, hogy korábban a WHO álláspontja az volt: hasznuk ugyan nincs ezeknek az anyagoknak, de nem is ártanak.
Hogy mégis ártanak, az még most sem biztos.