szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az aszpartámra, a szacharinra, a szukralózra és a steviára is vonatkozik a bejelentés.

Arról már korábban írtunk, hogy egy kutatás megállapította, hogy a mesterséges édesítőszerek növelik a rák kialakulásának kockázatát. Azonban most már az Egészségügyi Világszervezet is óvva int attól, hogy a mesterséges édesítőszereket a testzsír szabályozására használjunk, ugyanis a hosszú távú használat nem hatékony, és egészségügyi kockázatokat jelenthet – írja a The New York Times.

Ahogy a WHO ajánlása írja, a cukor alternatívája a hosszútávú fogyasztás esetén se a gyerekeknél, se a felnőtteknél nem szolgálja a testzsír csökkentését, sőt, a folyamatos fogyasztás növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatát felnőtteknél.

A WHO ajánlása a cukorbetegeken kívül mindenkire vonatkozik,

néhány példa az aszpartám, a szacharin, a szukralóz és a stevia.

A mostani bejelentés ellentmond azoknak a korábbi tanulmányoknak, amelyek szerint ezek az édesítőszerek nem egészségesek, de nem is okoznak kárt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!