Adózóna
Adózóna

Alig egy hónap van hátra július 1-jéig, amikortól a vállalkozások az 1 millió helyett már a 100 ezer forintnál nagyobb összegű általános forgalmi adót (áfa) tartalmazó ügyleteiket is kötelesek lesznek bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A digitális megoldásoknál maradva erre a legjobb módszer a számlázóprogram, az ugyanis a számla kibocsátásakor automatikusan, az interneten keresztül képes beküldeni a számla adatait a NAV rendszerébe. Bajban lehetnek azonban azok a vállalkozások, amelyek külföldi vagy túlságosan egyedi számlázóprogramot használnak. Lássuk, hogy miért.

Az egyedi számlázóprogramok/ERP rendszerek előnye, hogy teljes mértékben testre szabhatók, követik a vállalatok igényeit. Csakhogy, ha bármilyen jogszabályváltozás történik, nincs olyan automatikus frissítés, amelyet a használóik igénybe vehetnének. Emellett az online számlaadat-szolgáltatás esetén az is kihívás, hogy ezt a program felhasználóinak és fejlesztőiknek kell megoldaniuk. Az IT-fejlesztői óradíjak pedig általában nem alacsonyak.

Az online számlabekötés kapcsán az is fejtörést okozhat, hogy nemcsak azzal kell tisztában lenni, hogy a NAV XSD előírásában meghatározott XML-ben előállított fájl elkészüljön, hanem a tökéletes megoldáshoz a számlázást érintő áfa-szabályok részletes ismerete is szükséges. Ha ez házon belül nem áll rendelkezésre, akkor a fejlesztői és szakértői kapacitást a piacról kell megvásárolni, egy külső – a cég áltál már használt rendszerhez illeszthető – megoldás formájában. Igyekezni kell azonban, mivel vészesen közeleg a július 1-jei határidő, ameddig minden érintett cégnek fel kell készülnie az adatküldésre, függetlenül attól, hogy milyen számlázóprogramot használ.

Azt, hogy egy számlázóprogram típusa mennyire megfelelő, alapvetően attól függ, van-e elegendő felhasználója, illetve van-e iránta akkora ügyféligény, valamint fejlesztői, adószakértői kapacitás, hogy a fejlesztést a számlázóprogram készítője a jogszabály által elvárt paramétereknek megfelelően elvégezze. Számos nemzetközi cég magyar leányvállalatánál lehet látni, hogy az egyes országok jogszabályváltozása miatt a nagy, egyedi rendszert nem kívánják az adatbekötésre felkészíteni, számukra hatékonyabb egy olyan megoldást keresni, ahol egy külső alkalmazás a NAV viszonylatában az adatküldést és -fogadást – és az ezzel együtt járó valamennyi feladatot – elvégzi.

A cikk teljes szövegét az Adózóna.hu oldalunkon itt olvashatja el.

 

Az RSM ConnecTax megoldása biztosítja az új számlaadat-szolgáltatási kötelezettségnek való megfelelést. A számlaküldő vállalat számlázóprogramjához vagy vállalatirányítási rendszeréhez (ERP) kapcsolódva az RSM ConnecTAX a következőképpen működik:

  • fogadja a vállalat ERP- vagy számlázó rendszeréből XML-adatformátumban érkező, az adóhatóság felé megküldendő számlaadatokat,
  • majd ezeket biztonságos csatornán keresztül megküldi az adóhatóságnak,
  • fogadja és tárolja a NAV adatcsomagokra küldött elektronikus befogadási üzeneteit,
  • a NAV visszaérkező üzeneteit feldolgozza és jelzi az egyes kijövő és bemenő adatok státuszát egy, a vállalat által is elérhető webes felületen, ezzel biztosítva a visszacsatolást az adatok beérkezéséről, a rendszer megfelelő működéséről. 

Az RSM ConnecTAX automatikusan, emberi beavatkozás nélkül kéri le, dolgozza fel és küldi meg az adatokat, biztonságos elérésen keresztül. Így garantálható hogy az adatok nem változtathatók, nem veszhetnek el és nem manipulálhatóak a teljes kommunikációs folyamat során. Az oldalon elhelyezett tartalmat egy független szerkesztőség írta az Adozona.hu szakportál megbízásából, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Év végére 60 milliárd forint tartozásuk lesz a kórházaknak

Év végére 60 milliárd forint tartozásuk lesz a kórházaknak

Ha nem akarja elbukni a lakástakarék állami támogatását, ma még ilyen feltételekkel szerződhet

Ha nem akarja elbukni a lakástakarék állami támogatását, ma még ilyen feltételekkel szerződhet

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

1,4 milliárdért kutatja a kormány, mi a helyzet a nyugdíjasokkal és a mit gondolunk a menekültekről

1,4 milliárdért kutatja a kormány, mi a helyzet a nyugdíjasokkal és a mit gondolunk a menekültekről

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal