HVG Konferencia
HVG Konferencia

Munkáltatóként és HR-szakemberként egyaránt fontos, hogy olyan embereket válasszunk ki egy új team építésekor (vagy egy már meglévő megújításakor), akik képesek egy közös célért küzdeni: megvan bennük a csapatszellem. De hogyan deríthetjük ki, a jelöltek melyikéből válhat a legjobb csapattag? – Horváth Gábor írása.

Keresésünk során zavarba ejtően sokféle összesítést és elgondolást látunk arról, hogy milyen az ideális csapatjátékos. Megosztja az információkat, őszintén elmondja a véleményét, jó problémamegoldó, megbízható, jó kommunikátor, alkalmazkodó, proaktív – és még sorolhatnánk.

Az alábbi ezzel szemben egy megtévesztően egyszerű módszer. Patrick Lencioni és munkatársai saját cégükben, a Table Groupnál magukon ismerték fel és próbálták ki először az alapelveket: használták munkaerő-felvételhez, fejlesztéshez és elbocsátáshoz. Majd, amikor elég tapasztalatuk halmozódott fel, más cégek számára is elérhetővé tették a modellt – ennek alapjait mutatjuk be cikkünkben.

 A három jellemző, amit megtalálunk a csapatunkba jól illeszkedő és azt előrevivő tagoknál nem más, mint a lelkesedés (hunger), a jó emberismeret (people smarts) és az alázat (humility). 

Lelkesedés: Az első jellemző, amit Lencioni egyfajta éhségnek ír le, a sikerre, az eredményekre való éhség; a vágy a kemény munkára és a feladatok elvégzésére. A sikerre éhes, lelkes kollégák mindig többet akarnak: többet tenni, többet vállalni és többet tanulni. Őket nem vagy csak ritkán kell keményebb munkára ösztönözni, mivel szorgalmasak és belülről motiváltak.

Emberismeret:  A második jellemző az érzelmi intelligenciához köthető; ahhoz az érzékhez, amelynek segítségével jól navigálunk a társas kapcsolatokban. Az ideális csapatjátékosnak jó készsége van a többiek megértésére és a velük való hatékony együttműködésre. Tudja, éppen milyen a hangulat és mi történik a csapatban, és könnyen megtalálja a közös hangot a többiekkel.  

Alázat: Talán a legváratlanabb jellemző, ám Lencioni szerint a legfontosabb. Annak, hogy igazi csapatjátékosokká váljunk, az a feltétele, hogy a csapat érdekeit képesek legyünk – időről időre – a saját érdekeink elé helyezni. Csakis egy igazán alázatos ember képes ezt hitelesen megtenni. Ők azok, akik gyakran emelik ki mások teljesítményét, és nem saját maguk számára keresik az elismerést. A sikert kollektív és nem individuális módon határozzák meg.  

A szerző Horváth Gábor a Krauthammer Magyarország tanácsadója, tréner, coach. 

Ha szeretne többet megtudni a csapatok hálózatáról és arról, hogy vezetőként miként tudja segíteni csapattagjai kibontakozását, akkor kattintson és nézze meg a HVG Az ideális csapatjátékos című szemináriumának programját!Az oldalon elhelyezett tartalom a HVG Szemináriumok & Konferenciák közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Egy néző pont akkor kapott szívrohamot, amikor a színpadon lelőtték a Hamilton főszereplőjét

Egy néző pont akkor kapott szívrohamot, amikor a színpadon lelőtték a Hamilton főszereplőjét

Érdekes eredményeket hozott a NASA páratlan ikerkutatása

Érdekes eredményeket hozott a NASA páratlan ikerkutatása

Hétfőn összeül a parlament; nem fogják kitalálni, mi jutott erről Kocsis Máté eszébe

Hétfőn összeül a parlament; nem fogják kitalálni, mi jutott erről Kocsis Máté eszébe

Lehet, hogy mellélő a Huawei ezzel a hirdetéssel?

Lehet, hogy mellélő a Huawei ezzel a hirdetéssel?

Nem jár a 2-es metró, elgázolt valakit

Nem jár a 2-es metró, elgázolt valakit