Adózóna
Adózóna

Hogyan készüljünk rá és mi lesz utána? Egy csokorba szedtük és megválaszoltuk a NAV-bekötéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket

Lehet-e a NAV-hoz be nem kötött számlázóprogramot használni?

Vannak vállalkozások, amelyek a jellegükből fakadóan soha nem bocsátanak ki 100 ezer forint áfa-tartalmú számlát. Például azért, mert alanyi adómentesek, vagy azért, mert mondjuk cipőboltot működtetnek, ahol nem életszerű az ilyen nagy összegű értékesítés. Kérdés, hogy e vállalkozásoknak is be kell-e szerezniük a NAV rendszerével összekötött számlázószoftvert? Az adóhatóság állásfoglalása szerint az adóalany mindaddig használhatja az adatszolgáltatásra nem alkalmas számlázóprogramját, amíg nem kell adatszolgáltatást teljesítenie. Vagyis nem állít ki a számlázóprogrammal egy másik belföldi adóalany részére olyan számlát, amiben legalább 100 ezer forint összegű áfa van. Az ilyen program használatát a NAV nem szankcionálja. Ám nem érdemes kockáztatni, hogy ha a vállalkozás egyszer mégis elad valamit 100 ezer forint áfa-tartalommal, s nem tudja teljesíteni törvényi kötelezettségét, mert nincs NAV-álló számlázóprogramja. Az adóhatóság állásfoglalása szerint ugyanis nem az a probléma, ha a számlázószoftver nem képes adatokat küldeni a NAV felé, hanem az, ha a vállalkozó kibocsát olyan számlát, amelyet köteles beküldeni az adóhatóságnak, de annak adatai – bármilyen ok miatt – nem jutnak el a NAV szervereire. 

Milyen számlázószoftverek léteznek?

Magyarországon kétféle számlázószoftver használható: a saját számítógépre telepített és a felhőalapú (ezeket időnként online számlázóként is említik). A lényeg, hogy amikor a NAV kijelenti, a számlázószoftvereket úgymond „online-osítani” kell, tehát be kell kötni közvetlenül az adóhatósághoz, az minden számlázószoftvert érint – legyen az akár felhőalapú, online, akár a vállalkozó vagy könyvelője saját gépére telepített. Utóbbinál érdemes figyelni arra, hogy mindig fel kell telepíteni az aktuális jogszabályoknak megfelelő verziót. Azért is előnyösek a böngészőből használt online számlázók, mert ezeket egyáltalán nem kell telepítgetni, folyamatosan követik a jogszabályokat és automatikusan frissülnek, magyarul folyamatosan NAV-állók. Tévhit egyébként, hogy a jogszabály tiltja azon számlázó szoftverek használatát, amelyek nem NAV online-kompatibilisek, tehát amelyek nem képesek az adatszolgáltatás végrehajtására. E szoftverekkel azonban csak 100 ezer forint áfa-tartalomnál kisebb számla bocsátható ki.

A számlák automatikusan továbbítódnak a NAV felé?

Rendkívül fontos mindig meggyőződni arról, hogy a használt számlázóprogram kompatibilis-e a NAV követelményeivel, követi-e az aktuális jogszabályokat. A számlák NAV felé történő küldése teljesen automatikus lesz, ezzel a NAV követelményeinek megfelelővé fejlesztett számlázóprogramot használónak semmilyen teendője nem marad. Egyszerűen kibocsátja a vevő felé a megfelelő számlákat, és ha az adott számlára vonatkozik a jogszabály, tehát kötelező elküldeni a számla adatait a NAV rendszere felé, ezt a számlázóprogram önállóan, automatikusan, a vállalkozó számára észrevétlenül végre fogja hajtani. Az adatszolgáltatást minden esetben a számlázószoftvernek kell elvégeznie (ez vonatkozik a technikai műveletekre, a kommunikációra stb.). Arra azonban figyelni kell, hogy a hibás, hiányos vagy meg nem történt adatszolgáltatásból fakadó jogi és anyagi retorziók minden esetben a vállalkozót/számlakibocsátót terhelik. 

A cikk teljes szövegét az Adózóna.hu oldalunkon itt olvashatja el.

 

Tudta, hogy:

… a Számlázz.hu használójaként a NAV-adatszolgáltatás miatt nem kell bajlódnia semmilyen papírmunkával?

… ha a Számlázz.hu-t használja, az adózási szabályok változásával semmilyen pluszfeladata nem keletkezik?

… az e-számla 2010-es bevezetésekor az adóhatóság szakemberei a Számlázz.hu rendszerét tanulmányozták a pontos munkafolyamat megismerése céljából?

… nem minden 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú számla kibocsátása esetén kell adatot szolgáltatni a NAV felé?

… a 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú Számlázz.hu-s számlák automatikusan továbbítódnak a NAV felé?

… előfordulhat, egy 100 ezer forint alatti áfa-tartalmú számla esetében is kötelező lesz adatot szolgáltatni a NAV felé?

… vállalkozóként akár 500 ezer forintra is büntethetik, ha nem teljesíti a NAV adatszolgáltatási kötelezettségét?Az oldalon elhelyezett tartalmat egy független szerkesztőség írta az Adozona.hu szakportál megbízásából, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Számlázz.hu

Az adóbevallástól a számlázásig – okos automatizmusok az állampolgárok szolgálatában

Mire jó a digitális ügyintézés az állami adminisztrációban? Mire jók az olyan okos automatizmusok, mint például egy számlázóprogramban a tömeges számlakiállítás, fizetési értesítés és a cégadatok automatikus kitöltése? Hogyan használható mindez arra, hogy egy ország állampolgárainak ügyintézését jelentősen meggyorsítsa és leegyszerűsítse? Gépek vezérelte intelligens megoldások a Baltikumtól Magyarországig.

Adózóna BrandChannel

Amit a NAV-bekötésről tudni akart, de nem merte megkérdezni!

Alig valamivel kevesebb, mint egy hónapjuk maradt a vállalkozásoknak, hogy felkészüljenek arra, 1 millió helyett már a 100 ezer forintnál nagyobb összegű általános forgalmi adót (áfa) tartalmazó ügyleteiket is kötelesek lesznek bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Ezt a leghatékonyabban egy számlázó programon keresztül tudják megtenni, ami a számla kibocsátásakor automatikusan, az interneten keresztül képes beküldeni a számla adatait a NAV rendszerébe. Ám ennek kapcsán még mindig egy sor kérdés foglalkoztatja az érintett vállalkozókat. Az alábbiakban ezekre próbálunk megnyugtató válaszokat adni.

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt