Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Ausztria tavasztól a kerékpárosok paradicsoma, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára ideális útvonalat. Összeállításunkban hosszabb-rövidebb túrákat ajánlunk erőnlétéhez és kalandvágyához mérten.

Könnyed túrák kisgyermekes családoknak, pihenni vágyó baráti társaságoknak vagy idősebbeknek

1. A jó öreg Dunából sosem elég: többnapos kerekezés Passautól Bécsig (Alsó-Ausztria)
Akiknek már megvolt a Tisza-tó, körbetekerték a Velencei-tavat és a Balatont, azok általában a Passau-Bécs útvonal 330 kilométerét nézik ki a következő bringatúra útvonalának. Jó döntés, mert kényelmes kerékpározás közben lehet nyomon követni, hogyan duzzad a Duna ványadt folyócskából hatalmas folyammá. Az út végig vízszintesen halad, rövid szakaszokon településeken is keresztül, termőföldek mentén.

A Donauradweg (R1) az egyik legnépszerűbb kerékpárút Ausztriában. Attól függően, hogy sportos vagy komótosabb tempót választunk, ledarálható 3 nap alatt is. Ha vannak a csapatban 14-18 évesek, akiket napi 60-70 km-re hitelesítettek, akkor 5 napot érdemes rászánni, kisebb gyerekekkel viszont inkább 7 napra tervezzük a túrát – mondja Róth Norbert a Baraka Utazási Iroda túravezetője.

Enns menti kerékpárút
©

A kerékpárút kiépítéséhez a hajóvontató utakat használták fel, így a Duna mindkét oldalán kitűnően kitáblázott úton lehet haladni, helyenként szerviz- és információs szolgáltatásokat lehet igénybe venni. Passautól Engelhartzellig Németországban halad az út. Schlögennél az elkeskenyedő Duna szinte teljes kanyarulatot ír le, itt kis lélekvesztő visz át a túloldalra. Innentől a jobb és bal partot érdemes aszerint váltogatni, hogy mikor melyik oldalon tudunk árnyékban haladni, egészen Bécsig.

Kihagyhatatlan látnivalók: Passau barokk óvárosa, Linz történelmi városközpontja, Mauthausen (koncentrációs tábor), Ybbs óvárosa, Melki Apátság, Wachau-i kultúrtáj, Dürnstein és Krems középkori városközpontja.

2. Csillagtúrák strandolással fűszerezve (Felső-Ausztria/Salzburg tartomány/Stájerország: Salzkamerguti-tóvidék - Traunsee, Hallstätter See, Wolfgangsee, Mondsee)
Salzburg tartomány legszebb tóvidéke mindössze 6 óra alatt elérhető autóval Budapestről. A Salzkammergut Radweg biztonságos, kijelölt, jól kitáblázott, összesen 325 km hosszú kerékpárút. Látnivalóban és programkínálatban gazdag, lehet közben pihenni, strandolni, a legszebb része csillagtúrákkal, átlagos erőnléttel is kényelmesen teljesíthető. Aki elakad, az egy-egy szakaszt vonattal is lerövidíthet.

Kiindulópontnak érdemes Salzburgot, Mondsee-t vagy a császári üdülővárost, Bad Ischlt választani. Ha ez utóbbi mellett döntünk, jó bemelegítés lehet a 7 tó panorámatúra a település feletti Katrin hegyen. Salzkammergut egyik legszebb tava, a Traunsee, Bad Ischlből a Traun folyó partján kerekezve érhető el. Az északi parton, Gmundenben megéri egy kis pihentető városnézést beiktatni, akár felvonóval kiruccanni a Grünberg hegyre. (Gyerekeknek jó csalogató a bobpálya.) A tóparti éttermekben sütik a tájjellegű Riedlinget, vagyis a Traunsee vizében élő különleges halfajtát.

Salzkammergut leghíresebb tava az UNESCO Világörökség listán szereplő Hallstatti-tó. Ennek keleti partján, gyönyörű környezetben halad az út Obertraunig, amin Krippenstein felé fordulva a Dachstein-barlangokhoz (Jégbarlang és Mamut-barlang) vezető felvonóhoz érkezünk meg. Az idő nagy részét azonban a tó túlpartjára épült Hallstattra érdemes tartalékolni.

©

A Wolfgangsee irányába vezető út St. Wolfgang felé kanyarog hamisítatlan alpesi tájon. A Schafbergre közlekedő kisvasút Ausztria legmeredekebb fogaskerekűje: 1190 méter szintkülönbséget küzd le. A körpanorámát megcsodálva megéri kerékpárostul áthajózni a túlparton fekvő St. Gilgenbe.

A túra végére jutó Mondsee körbetekerése után a Salzkammerguti-tóvidék legmelegebb vízű tavában fürdőzve minden fáradtság elmúlik, és erőt lehet gyűjteni a hazautazáshoz.

3. 1-2 napos tókerülés a természet és gasztronómia jegyében (Burgenland: Fertő-tó, Karintia tóvidéke)
A vízparti élménykerékpározás egy-két napos válfajából Burgenlandban a Fertő-tó-kerülés a legnépszerűbb. A 135 kilométeres könnyű, családbarát útvonalat ajánlott a vonattal könnyen megközelíthető Neusiedlben kezdeni. A túra egy része a Fertő-tavi Nemzeti Park területén halad, ahol jól megfigyelhető a tó sajátos madárvilága is.

Aki a gasztronómiai élvezeteket sem veti meg kerékpározás közben, annak érdemes megállni Rusztnál vagy Jois városkánál, ahol egy tepertőkrémes szendvics mellé nyugodtan beküldhet egy laza sportfröccsöt is, mert már közel az út vége. Burgenland karakteres jó minőségű fehér borait kár lenne kihagyni, erre gondoljunk akkor is, amikor szállást választunk.

Szép hétvégi kikapcsolódást kínál az Ossiacher See és környéke, Budapesttől 564 km-re, 6-7 órányira. Ausztria harmadik legnagyobb tava – Villachtól északra, a Gerlitzen és az Ossiacher Tauern hegységek közti völgyben – kényelmesen körbetekerhető egy nap alatt (26 km). Kalandkeresők persze föl is tekerhetnek a Gerlitzen csúcsra.

Villannyal is lehet

Ausztria kitűnő kerékpárútjainak infrastruktúrája lehetővé teszi azt is, hogy saját biciklinket otthon hagyva bérelt kerékpárral (akár elektromossal is) vágjunk neki a túrának. Így azt egyszerűbben megszakíthatjuk időnként vonattal vagy hajóval folytatva utunkat.

Az e-biciklizést megkönnyíti, hogy a kerékpárbarát szálláshelyek ingyenes töltési lehetőséget kínálnak. Az információs anyagokban számos olyan speciális útvonalajánlat is szerepel, amelyet kifejezetten az e-kerékpárral kirándulók számára alakítottak ki.

©

Nehezített pályák gyakorlott bringásoknak

1. Rövid és meredek: dimbes-dombos tájak a Mura völgyében (Stájerország, Mura-völgy)
A könnyebb Passau-Bécs túra után következő fokozatként bevállalható a Mura-menti túra – ajánlja a kezdő kerékpártúrázóknak Róth Norbert. – A Mura völgye nagyon szép, kellően fent van az osztrák Alpokban. Bár folyóvölgyben halad, mégis dimbes-dombos, mert hol az egyik oldalon fut fel a hegyre, hol a másikon, de minden emelkedő rövidke, még ha meredek is. Akár sportosabb családi, baráti társaságoknak is ajánlható. Mi általában csak Grazig megyünk – mondja a túravezető, - mert onnan egyre jobban kinyílik a táj, és ettől kevésbé látványos. Viszont aki nem csak kerékpározni szeret, annak érdemes tovább tekerni a borvidékeiről és fürdőhelyeiről híres osztrák-szlovén-magyar hármas határig.

A túra kezdőpontja természetesen a Mura forrásvidéke, ahova autóval is föl lehet menni, és a kb. 220 km távolságot 4 napra bontva végigjárni a Muhr – Dahtsweg – Murau – Judenburg – Zeltweg – Knittelsberg – Graz útvonalat.

Hiába teker valaki sok kilométert Magyarországon, szintet biciklizni mindig más – figyelmeztet Norbert. – Aki az Alföldhöz szokott, az elsőként ne a Dachsteinnek szaladjon neki, mert könyörtelenül bringatolás lesz a vége. Kezdő hegyi bemelegítő túrának ajánlom a határ túloldalán a Semmering környéki Stuhleck csúcsát, ahová egyszerű traktorút visz föl az 1780 méteren levő menedékházig. Egyszerű a menet: berakod rettenetesbe a biciklit és szép lassan tekersz fölfelé jó sokáig…

Bécsi-Alpok
©

2. Alsó-Ausztria, Kamp, Thaya és March
Aki az előbbit kibírja, az bátran nekivághat akár a Kamp-Thaya-March folyók mentén vezető kerékpárútvonalnak is. A három folyó völgyében föl-le hullámzó, 415 km hosszú közepes, illetve nehéz erősségű útvonal a három folyót követve átszeli a Kremser Land tágas borvidékeit, majd behatol a Kamp szűk völgyébe, elhalad a víztározói mellett, érinti a Thayatal Nemzeti Park érintetlen tájait, ahol várak, kastélyok, romok és kis múzeumok mellett suhan el. Krems, Langenlois vagy Hainburg városából érdemes elindulni, és a kihagyhatatlan látnivalók – Rosenburg, Zwettl apátság, történelmi várak, borpincék – érintésével élvezni az igazi alpesi osztrák tájat.

3. Dachstein az adrenalinfüggőknek (Dachstein-hegység, Felső-Ausztria és Stájerország határán)
Dachstein impozáns hegyóriása körül vezet Ausztria egyik leglátványosabb hegyikerékpáros túrája, amelyet harcedzett biciklistáknak ajánl a túravezető tanácsadó. – Nagyon jó mountain bike-körtúra: tökéletesen kitáblázott, térképekkel, GPS-adatokkal ellátott információs táblákkal, telefonügyelettel. Probléma esetén – ami a hegyekben bármikor adódhat – csak hívni kell a hegyimentőket. De a gyalogtúrázók kedvence, a Rax, a Schneeberg és a Wechsel környéki utak is igazi kihívást jelentenek a mountain-bike kedvelőinek.

 

Szakértőnk ajánlja: ezek nélkül soha ne induljon el

  • A hegyekben – ugyan nem hivatalosan – de kötelező a sisak. Nemcsak egy esetleges esés következményeit mérsékli, de a napsugárzás ellen is véd.
  • Könnyen szellőző kerékpáros ruházat, lehetőleg hosszú ujjú, vízhatlan könnyű széldzseki. A hegyi időjárás nagyon változékony, bármikor jöhet eső, perzsel a nap, a hegytetőn fúj a szél, így könnyű megfázni.
  • UV szűrővel ellátott napszemüveg, amely a szembe repülő bogarak ellen is jó.
  • Speciális igényekre kiterjedő sport kiegészítő biztosítás.
  • Információs jegyzetek: a hegyi mentő száma az adott régióra vonatkozóan. Aki egyedül megy, mindig mondja el az útitervét valakinek, hogy baj esetén tudják, hol kell keresni, ajánlja cikkünk szakértője.
  • Szerszámkészlet, tartalék gumibelső, kis súlyú multifunkcionális ragasztó szett leszedő kanállal, és némi gyakorlat, hogy mit hogyan kell csinálni – ezt ajánlatos még itthon begyakorolni.
  • Egyszemélyes elsősegélykészlet.
  • Megfelelő vízmennyiség, hosszabb útra két kulacs. A bringás póló felső zsebében gyors felszívódású energiapótló, például szőlőcukor.

 

Róth Norbert, a Baraka túravezetője
©


Az oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

"Mi már tudjuk, hol virít a tárnics, hol lehet havasigyopárra találni" – az Ötscher szurdok túravezetőjével beszélgettünk

Az alsó-ausztriai Mostviertel régió legszebb szurdokvölgye az 1893 méter magas Ötscher hegység körül terül el. Az itt található 172 négyzetkilométer kiterjedésű természetvédelmi terület nemcsak a családosan, baráti csapatokban kirándulók kedvence, de a komolyabb túrák, a hegyi kerékpározás és a vadvízi evezés rajongóinak is kitűnő terep.

Kiderült: néhány napon belül bemutathatják a világ első 5G telefonját

Kiderült: néhány napon belül bemutathatják a világ első 5G telefonját

Konzultáció és az emberek véleménye – a két nap alatt átvert lakástakarék ügy margójára

Konzultáció és az emberek véleménye – a két nap alatt átvert lakástakarék ügy margójára

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger