Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Ha családi hétvégét vagy vakációs programot tervezünk, akkor az alpesi kirándulások életre szóló élményt nyújthatnak az egész famíliának. De merre is induljunk, ha nem szeretnénk hosszasan utazni nyafogó kicsikkel a hátsó ülésen? Hova is tartsunk, ha biztosra mennénk játékos programok, érdekes látnivalók és kényelem tekintetében?

Szigyártó Attila, az Alsó-Ausztriai Turisztikai Hivatal munkatársa a Bécsi-Alpokat ajánlja az alpesi élményekre vágyó családoknak, elsősorban könnyű és gyors megközelíthetősége, valamint családokra hangolt élmény- és programlehetőségei miatt.

Kis túlzással csak egy ugrás a nyugati határ, ami után hamarosan feltárul a gyönyörű alpesi vidék, mintha egy képeskönyvben járnánk: hósipkás óriások, kristálytiszta levegő, üdezöld rétek, lélegzetelállító szurdokok. Budapesttől alig néhány óra, Bécstől vagy Soprontól bő hatvan perc autókázás után érkezhetünk meg a Bécsi-Alpokba, amely számtalan nézni- és felfedezni valót kínál a gyermekes családoknak. Itt fogadnak minket az első „kétezresek”, mint a Schneeberg vagy a Rax, amelyekre természetesen hegyi vasutakkal, nyári felvonókkal is fel lehet jutni. Ugyanakkor a vidék bővelkedik gyermekekre szabott alpesi attrakciókban is a Hohe Wandon, illetve a Wechselen. Kicsiknek ajánlott játékos erdei tanösvények, állatsimogatók és egyensúlyfejlesztő eszközök találhatóak itt. Továbbá mini kerékpárpark, különböző hintákkal ellátott túraútvonal, nyári bobpálya és óriás roller kínál igazi, természetközeli kikapcsolódást.

Hohe Wand – játszótér a hegytetőn

A 200 m magas látványosan meredek sziklafal tetején húzódó fennsík egyszerűen tökéletes úti cél, ha különböző korú gyermekekkel vágunk neki. Míg a legkisebbek a vadasparkban és az óriási játszótéren élvezik az állatok közelségét és a vidám játékokat, a nagyobbakkal kisebb erdei túrára indulhatunk, vagy megcsodálhatjuk a levegőben egyensúlyozó színes paplan- vagy siklóernyősöket, kimerészkedhetünk a Sky Walk kilátóra. A háromszög alakú építmény több méterre kilóg a 120 méter mély szakadék felett, a padlója rácsos, így tényleg olyan érzésünk lehet, mintha a mélység felett szabadon lebegnénk. Ha szülőként is kedvelt időtöltésünk a hegymászás, kis- vagy nagykamasz gyermekeinkkel a Hohe Wand ideális választás lehet, amennyiben egy könnyű és biztonságos, de igazi „mászós kalandra” vágyunk. Itt érdemes a Sziklaösvényt (Felsenpfad) választanunk, amelyen nagyjából negyedóra alatt átjuthatunk a lépcsőkön és hidakon.

Ha igazán különleges, egyedi időtöltéssel szeretnénk meglepni gyermekeinket, ütemezzük kirándulásunkat a hónap utolsó vasárnapjára, amikor is, árulta el Szigyártó Attila, lehetőség van lámákkal és alpakkákkal túrázni a Hohe Wandon.

©

Schneeberg – hegyre fel fogaskerekűvel!

A kerek Schneeberg már az országútról lenyűgöz minket formájával, ragyogásával és magasságával. Télen-nyáron népszerű kirándulóhely, síelők és hegymászók serege népesíti be. A legkényelmesebben a híres Szalamandra-vasúttal juthatunk fel a hegyre, Puchberg am Schneeberg városkájából. Még Ferenc József avatta fel ezt a vasutat, ami már 1897 óta üzemel. A vonat, nevéhez illően pöttyösre festett, és a közel 10 km-es útvonal érintetlen hegyvidéki erdőségeken vezet át, ritka növény- és állatvilágon keresztül. Emelkedés közben az idő is érezhetően hidegebbre fordul, a fák egyre kisebbek lesznek, a lombosokat felváltják a tűlevelűek, majd a törpefenyők, míg végül csak a földön szétterülő hegyvidéki növényzet marad az 1800 méteres magasságban. Természetesen itt is van hegyi kalandjátszótér a kisgyermekek örömére, a nagyobbakkal pedig túrázni indulhatunk a magasban. A látvány elképesztő odafent, nem hiába viseli a túraútvonal a „Mennyei látkép” nevet.

©

Johannesbachklamm – családi szurdoktúra

Nem babakocsival, és nem a legkisebbekkel ajánljuk, de óvodáskorúak már abszolút bírni és élvezni fogják ezt a látványos szurdoktúrát, ami Würflach városkából indul, a Hohe Wandtól délre, és természetesen ide is érkezik vissza. Nem hosszú, oda-vissza 9 km-es, de nem érdemes sietni. Középtájon érkezünk meg a tulajdonképpeni szűk szurdokba, ami nagyjából 1 km hosszú. Vadregényes természeti képződmény, ahol a gyorsan zúgó patak és a meredek sziklafalak találkoznak. Egyetlen percig sem fogunk unatkozni a hidak, pallók, lépcsők között haladva, a csillogó víztükörben és az erdei környezetben gyönyörködve. A széles, kellemes ösvényt különböző dobozok szegélyezik, melyek a hely élővilágához kapcsolódó ismeretterjesztő leírásokat és fejtörő játékokat tartalmaznak a látogató gyermekek számára. Nagyjából 3 óra alatt tudjuk, illetve érdemes bejárni a közel 9 km-es túraútvonalat.

Myrafall – vizes kalandok a Bécsi Alpokban

Muggendorfból közelíthetjük meg a méltán népszerű vízesésekkel, tavakkal átszőtt szurdokot. 11 megálló vezet be a vidék történetébe, a kicsik örömére pedig vizes játszóteret is létesítettek. Babakocsival szintén nem járható, de a gyerekek élvezni fogják a naponta nyitva tartó változatos és színvonalas kirándulóhelyet. A Myra-patak (Myrabach) több kisebb vízesésen, zúgón és hatalmas sziklákon keresztül zubog lefelé a szűk, sötét szurdokvölgyben. Időnként, egy-egy emelkedő után idilli panorámában, élettel teli faunában és flórában gyönyörködhetünk. 2 óra alatt bejárható a közel 3 km-es útvonal, ami bár biztonságos, arra azért vigyáznunk kell, hogy a cipőnk nehogy megcsússzon a vizes pallókon, illetve köveken.

©

Mönichkirchen – a hintás hegy Lellával

Ez a bájos alpesi falu számos attrakcióval várja vendégeit. Itt magasodik a Mönichkirchner Schwaig (magyarul: alpesi legelő), amelyre libegővel juthatunk fel a legkényelmesebben, előtte viszont vessünk egy pillantást a bájos miniatűr modellparkra is, ahol sok-sok híres épület makettjével találkozhatunk. A felvonóút végén, a hegy tetejére érve, fura járműveket pillanthatunk meg. Ezek a mountcartok, amelyek hasonlítanak a gokartra, de speciálisan a hegyi lejtő gyors bejárására lettek kifejlesztve. A bátrabbak lefelé ki is próbálhatják – természetesen csak bukósisakban – hogyan lehet 2 km-t 10 perc alatt megtenni.

A hegytetőn Lella, a tehénke veszi át az irányítást, és elkalauzol minket (táblás megoldással) a hintás élményösvényre. Közel 3 km-es útvonalon találhatóak itt hintaágyak, mérleg- és kidobós hinták, függőágyak, továbbá fákra helyezett hinta-fotelek, nem kis meglepetésünkre pedig élő teke is szerepel a kínálatban.

©

Hangyaösvény – kövesd az erdő királynőjét!

A Bécsi-Alpok híresebb kirándulóhelyein általában rengetegen vannak, ezért ha nyugalmasabb alpesi terepre vágyunk, keressük fel St. Coronában a Hangya tanösvényt. Itt gyermekeink játékos formában fedezhetik fel a gyönyörű természeti környezetet. Az erdő királynőjének nyomában járva 15 játékosan oktató állomáson haladunk keresztül. A gyerekek mindent megtudhatnak az erdő apró, de igen fontos lakójának életéről, feladatairól. A hangyát joggal tartják királyi élőlénynek, hiszen saját testsúlyának a sokszorosát cipeli el hosszú távon is, tornyokat és alagutakat épít, s eközben tisztán tartja a természetet. A 2,5 km-es túra nem egész napos program, így a családi kirándulásba még belefér egy fergeteges nyári bobozás is a Wechselen.  A Hangya tanösvény kiindulópontjánál, az Orthof fogadónál indul az Alpine Coaster nyári bobpálya, amely kétségkívül családi napunk csúcsélménye lesz. A maximum 40 km/h sebességű száguldás a parádés hegyi környezetben, a biztonságosan kanyargós pályán lélegzetelállító és adrenalinfokozó kaland, szóval érdemes felkészülni rá, hogy egy menet biztosan nem lesz elég. Már 4 évesek is bobozhatnak felnőtt kíséretében, a 8 évesek pedig önállóan vehetik birtokba az egyszemélyes járműveket.

A néhány évvel ezelőtti fejlesztéseknek köszönhetően a bobpálya mellett komplett családi élménypark is felépült, Családi Aréna (Familienarena) elnevezéssel, árulja el Szigyártó Attila, aki csak ajánlani tudja a Bécs közeli St. Corona felkeresését. Ügyességet, kitartást, állóképességet (motorikus képességeket) fejlesztő Motorik-park létesült itt minden korosztály számára, a gyermekeknek pedig kerékpáros tanpálya, ahol minden adott ahhoz, hogy a jövő mountain bike-osai sok-sok gyakorlással felkészülhessenek az alpesi biciklis túrákra. Igazi apa-fia program lehet a biciklipark, ahol különböző nehézségű pályákon tehetik próbára ügyességüket a vállalkozó szellemű családok, és ha már magabiztos alapokkal rendelkeznek, akár élesben is nekivághatnak egy hegyi kerékpáros útvonalnak. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a logisztikán sem kell túl sokat törnünk a fejünket, hiszen a helyszínen is bérelhetünk bicikliket.

 

©


Az oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

Ki hogyan teker? Profi segítség biciklistúra előtt!

Akár extrém testedzésként is űzhető, de a komótos, akár a slow trendekbe is beilleszthető a kerékpározás. Éppen ezért szinte nincs is olyan korosztály, akivel ne találkoznánk a biztonságos, egyre jobb minőségű bicikliutakon a Balaton, a Fertő vagy a Velencei tó körül, de azok száma is növekszik, akik már külföldi pihenésüket sem tudják elképzelni kerékpározás nélkül. Különösen, ha az úti cél a szomszédos Ausztria, melynek több régiója is vonzó útvonalakkal csábítja a két keréken guruló turistákat.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

10 érv, amiért kihagyhatatlanok a Salzburgi Ünnepi Játékok

Operabemutatóival, színházi előadásaival és hangversenyeivel a Salzburgi Ünnepi Játékok lassan egy évszázada a világ egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja. Ahogy a hagyományosan július végén kezdődő, öthetes rendezvénysorozat felejthetetlen színpadi bemutatókat, úgy vaskos botrányokat is megért története során.

Van kedvenc videója? Így csinálhat belőle egy kattintással képregényt

Van kedvenc videója? Így csinálhat belőle egy kattintással képregényt

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Hadházy meg akarta mutatni Polt Péternek, mennyi aláírást szedett össze

Hadházy meg akarta mutatni Polt Péternek, mennyi aláírást szedett össze

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk