Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Legyünk a természetes, illetve a mesterséges vizek, a túrázás, a kerékpározás, a golf vagy a lovaglás szerelmesei, ha igazi aktív pihenésre vágyunk, a szomszédos Burgenland évi 300 napsütéses napjával több, mint ideális választás a nyárra.

Burgenland változatos és gyönyörű kirándulóhelyek, továbbá szabadidős programok széles választékával várja a családokat, legyen szó kerékpározásról, lovaglásról, túrázásról, nordic walkingról vagy futásról. Most 7 különleges programot ajánlunk a számtalan kerékpárút valamelyikén tett családi biciklitúrától kezdve a vadregényes kenutúrákon át, a Fertő tóban és a burgenlandi családi termálfürdőkben való fürdőzésig.

1. Hegyen-völgyön és az eperföldeken át

Burgenland összesen 2500 kilométernyi kerékpárutat kínál azoknak, akik szeretnek hosszabb-rövidebb túrákat tenni biciklivel. Bárki bátran nekivághat két keréken, hiszen széles a kínálat a gyerekekkel is kényelmesen bejárható családi útvonalaktól az extrém hegyi kerékpáros ösvényekig.  

A legismertebb és talán egyben a legkedveltebb a 125 kilométeres Fertő tó kerékpárút, mely Ausztria legnagyobb tava körül vezet. A nádasok, szőlőskertek és rétek mentén haladó vonal, melyet a Német Kerékpárklub ötcsillagos értékeléssel tüntetett ki, impozáns panorámát nyújt a tóra. A Fertő tavat természetesen nem kötelező egy nap alatt körbetekerni, a körülötte lévő szállásokat igénybe véve, a túra egész hétvégés programmá bővíthető. Sőt, Illmitzből Mörbisch am See-be hajóval átkelve az útvonalat akár le is rövidíthetjük.

A kerékpártúrák közül különleges élményt kínál az egykori határ mentén vezető, Vasfüggöny túraútként is ismert EuroVelo 13-as, melynek burgenlandi szakasza a szlovák határtól indul és az osztrák-magyar határ mentén vezet egészen a Szlovéniáig. Az út során egymást érik a jelentős történelmi helyszínek, érdemes ezeket megtekinteni.

Közép-Burgenland dombvidékének hegyi bicikliösvényei is szintén nagy népszerűségnek örvendenek, akárcsak a dél-burgenlandi Rába–Őrség–Goričko Natúrparkban a három ország kerékpárútja. Bicajozás szempontjából Dél-Burgenlandba azért is érdemes ellátogatni, mert a régió professzionális kölcsönző állomásokból, kitáblázott útvonalakból és vezetett túrákból álló ún. e-bike hálózattal rendelkezik. Rosaliában, a régióban híres eperföldek közt vezet az út, miközben elmegy például a turistalátványosságnak számító Fraknó vára mellett is. Rosalia a hegyi kerékpározás rajongóit is hívogatja, akárcsak az Írottkő és Eisenberg. Emellett e-bike útvonalak, hajtánytúra, quad és segway kirándulások is szerepelnek a kínálatban. Egész Burgenlandban kerékpárkölcsönzők, szervizállomások, térképes és kerékpáros szálláshelyek sokasága látja el a bicikliseket.

©

2. Lovas túraösvényeken

Az UNESCO Világörökség részét képező Fertő tó körüli terület nem csupán a kerékpárosokat, de a lovasokat is kiszolgálja. Burgenlandban nem véletlenül a lovaglás a legkedveltebb kikapcsolódások egyike: 1500 kilométernyi túraösvény, több tucat lovarda, illetve a lovas vendégek igényeire specializálódott fogadók és falusi szálláshelyek várják a sportág szerelmeseit. A rutin és a terepismeret hiánya sem akadály: az ingyenesen kölcsönözhető GPS-berendezések segítségével túra közben egy lóháton közlekedő kiránduló sem téved el.

3. Hegyi túrák és sportos séták

A hosszabb túrák közül Burgenlandban leginkább a Semmeringből, az Alpok utolsó csúcsaitól a Kisalföld széléig vezető Alpannonia magaslati és panorámautat érdemes meglátogatni, leginkább a szemet gyönyörködtető kilátás miatt. Ha a túrázás már megerőltetne bennünket, a Bad Tatzmannsdorfban található futó- és gyaloglóarénában, a Fertő tó nordic walking panoráma parkban, a Stegersbach mozgásközpontban és a Fertőzug–Hanság futó- és gyaloglóarénában ideálisak a feltételek az intenzív futáshoz, gyalogláshoz.

4. Skót dűnék

Az éghajlati adottságoknak köszönhetően Burgenland egyenesen Ausztria golfközpontja. Az úri sport űzői a Donnerskirchenben, Lutzmannsburgban, Bad Tatzmannsdorfban, Stegersbachban és Loipersdorfban található golfpályákon majdnem az egész év folyamán, márciustól novemberig hódolhatnak szenvedélyüknek. Sőt, egyesek szerint az ápolt gyepeknek, a napsütéses órák számának, az igényesen karban tartott pályáknak és a gyerekbarát létesítményeknek köszönhetően Burgenland egyenesen a golfozás fellegvára. Míg Donnerskirchen golfpályája a skót dűnék között elhelyezkedő úgynevezett links pályákra emlékeztet, addig a Loipersdorf termál golfpálya a Feistritz és a Lafnitz folyók szemet gyönyörködtető vidékén található.

©

5. A Fertő tó osztrák oldalán

Burgenland a vízi sportok terén is bőven tartogat lehetőségeket: a fürdőtavak és a szabad strandok mellett a kínálat a kite szörftől a vitorlázáson át egészen a kenutúrákig terjed. Kenuzni elsősorban a Rábán, a Lajtán és a Fertő tó körüli nádasban érdemes. Maga a Fertő tó pedig egész nyáron Európa frekventált vitorlázóhelye, egyben szörfparadicsoma.

©

6. A rossz idő sem lehet akadály

Ha véletlenül mégis épp egy kevésbé napsütéses időszakot fognánk ki Burgenlandban, és az eső, a szél, a rossz idő tönkretenné a sportos, szabadtéri programot, mentőövnek bármikor ott van az eisenstadti fedett uszoda. Itt minden korosztálynak és vérmérsékletnek megfelelően találhatóak programok és szórakozási lehetőségek. Többek között 25 méteres sport úszómedence, tanmedence, csúszdával és vízágyúval felszerelt gyermekrészleg áll a vendégek rendelkezésére. Ugyanitt az úszás mellett futballozhatunk, kosárlabdázhatunk, röplabdázhatunk vagy tollasozhatunk is a modern, jól felszerelt eisenstadti sportközpontban. Burgenland sajátossága, hogy bővelkedik termálfürdőkben, ahol a beltéri medencék mellett a szaunák kínálnak alkalmat a tökéletes kikapcsolódásra, relaxációra.

©

7. Családi élmények Rust városában

Ha igazi családi kikapcsolódásra és a gyerekekkel közös, különleges élményekre vágyunk, a burgenlandi Rust városa két szempontból is ideális választás lehet. Kipróbálhatjuk a város tóparti élményfürdőjét, továbbá Ausztria legnagyobb szabadidőparkját, a Familyparkot, mely ráadásul idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját.Az oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

10 érv, amiért kihagyhatatlanok a Salzburgi Ünnepi Játékok

Operabemutatóival, színházi előadásaival és hangversenyeivel a Salzburgi Ünnepi Játékok lassan egy évszázada a világ egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja. Ahogy a hagyományosan július végén kezdődő, öthetes rendezvénysorozat felejthetetlen színpadi bemutatókat, úgy vaskos botrányokat is megért története során.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

A test festve, Ausztria nyáron is jó!

Ausztria számos különleges helyet és programot tartogat a kirándulók számára. És mindig van valami új, amit érdemes felfedezni. Klagenfurt ezek közé tartozik. Mutatjuk, hogy idén nyáron mikor érdemes menni, és azt is, hogy miért.

Tavasszal derül ki, hogyan szervezik át az MTA-t

Tavasszal derül ki, hogyan szervezik át az MTA-t

Prostitúciós botrány a Jobbikban?

Prostitúciós botrány a Jobbikban?

18 mentőautót vesz a honvédség

18 mentőautót vesz a honvédség

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra

Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra