Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Kristálytiszta patakok, folyók, tavak, vízesések: Ausztria valóban a vizek birodalma. Nyugati szomszédunknál nehéz úgy hosszabb utat megtenni, hogy ne találjuk szembe magunkat valamilyen, a kék vagy a zöld legszélesebb színskálájában tündöklő vízzel: ha minden folyóvizet egymásba kötnénk, a vízhálózat kétszer körbeérné a Földet.

Legyen szó az egykori gleccserek által kivájt völgyek kristálytiszta hegyi tavairól vagy a szurdokokban lezúduló vízesésekről, esetleg az osztrák fürdőtavakról, egy biztos: bármelyiket is választjuk úti célul, az első látogatás után újra visszavágyunk majd.

Sok embernek Ausztriáról még ma is csak a magas hegyek, a sípályák vagy Bécs jut eszébe, esetleg szóba jöhet még a Mozartkugel vagy a tiroli rétes. Azonban ha kicsit alaposabban utána járunk annak, milyen más természeti – és egyéb – értéket rejt az osztrák vidék, magunk is könnyen meglepődhetünk, hiszen egy teljes vakációt kitölthetnénk a számos látnivaló végigjárásával. Ha pedig a természeti értékekre és csodákra koncentrálunk, akkor a hegyek mellett, alatt és között számtalan folyó- és állóvizet találunk, melyek azon túl, hogy szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, számos izgalmas lehetőséget is kínálnak a fürdőzéstől a különböző vízi sportokon át a kiadós túrákig.

Karintia tavai

Kevés olyan vidéket tudnánk megnevezni, ahol közel 1300 kisebb-nagyobb tóhoz látogathatunk el. Karintia tavai páratlanul sokszínűek: a kis hegyi tavacskától a több négyzetkilométeren elterülő tóig szinte minden féle és fajta állóvízzel találkozhatunk. A négy nagy tavat – a Weißensee, a Pressegger See, a Millstatti-tó és a Wörthi-tó – lenyűgöző hegyvonulatok veszik körbe, a túrázók és az alpesi táj szerelmeseinek kedvelt úti céljai ezek. A Wörthi-tó az utóbbi években az egyik legkedveltebb és legkeresettebb alpesi vízisport-központtá nőtte ki magát, ahol fürdőzhetünk, vitorlázhatunk, csónakázhatunk, de akár vízisízhetünk vagy szörfözhetünk is. Akik riviéra-hangulatra vágynak, de mindezt nem egy tenger partján képzelik el, azoknak tökéletes választás ez a vidék. Itt található Ausztria legmélyebb tava, a Millstatti-tó, de ha a legtisztább vizűt keressük, akkor azért is Karintiába kell látogatnunk: a Weißenseeben fürdőzők akár 12 méter mélyre is leláthatnak a vízben.

Wörthi-tó
©
Vadregényes szurdokok, zubogó vízesések

A hegyszorosokban és szakadékokban található vízesések egyszerre misztikusak, vészjóslóak és romantikusak, így akik igazán különleges látványra és élményre vágynak, azoknak szintén kiváló úti cél Ausztria. A vízesések közül az ismertebbek közé tartozik a Tscheppa-szurdok az Ördög-híddal és a lenyűgöző Tschauko-vízeséssel, de ott van a vadregényes és páratan természeti szépségű Ragga-szurdok. Ha pedig egy igazán gigantikus vízzuhatagot szeretnénk látni, akkor meg se álljunk a Fallbach vízesésig, amely a maga 200 méterével Karintia legnagyobbika.

Stuibenfall, Tirol legmagasabb vízesése
©

 Nemesi nosztalgia Salzkammergutban

A hűsítő hegyi tavak mellett azoknak sem kell csalódniuk Ausztriában, akik a melegebb vizeket kedvelik. A só, azaz a fehér arany vidékén az Irrsee és Mondsee számítanak a legmelegebb tavaknak: vízhőmérsékletük akár a 27 fokot is elérheti. A vitorlázás szerelmesei is otthonra találnak itt, a rózsaszélnek köszönhetően az Attersee igazi paradicsom számukra. A korai XX. században költők, festők és zenészek töltötték nyaraikat az Altaussee-i-tó partján. Sőt, az osztrák és német nemességnek már a korábbi időkben is kedvelt nyári pihenőhelye volt Salzkammergut vidéke: számos villa és vadászkastély őrzi a boldog békeidők emlékét, jó példa erre Bad Ischl, ahol még a mai napig érezni lehet az egykori monarchia hangulatát.

Attersee
©
Már a rómaiak is ide jártak

Tízezer évvel ezelőtt egy gleccser alakította ki azt a medencét, amelyben ma a 63 kilométer hosszú, 14 kilométer széles és 254 méter mély Boden-tó, Közép-Európa harmadik legnagyobb tava található. Vize három ország, Auszria, Németország és Svájc partjait mossa, melegebb nyári napokon a víz hőmérséklete eléri a 26 C°-ot. A korai kőkorszakból találtak már a tó környékéről emberlakta területekre utaló jeleket. I. e. 400 körül a kelták éltek itt, majd a rómaiak, akik „Brigantium” névre keresztelték a várost – ez a hely ma Vorarlberg fővárosa, Bregenz. A tó nemcsak a víz adta számos sportolási lehetőség miatt vonz évről-évre több látogatót, hanem a Bregenzi Ünnepi Játékok miatt is. Az ünnepi játékok különlegessége, hogy központi helyszíne a világ legnagyobb tavi színpada, ahol akár 7000 ember is élvezheti a mára már nemzetközi hírű kulturális központtá nőtt város fesztiválprogramjait. Ezek mellett különleges program lehet még a tavi szigetek végiglátogatása is: a tó Fehér flottájával eljuthatunk a „virágszigetre”, Mainaura, a „kolostorszigetre”, Reichenaura és Lindauba is.

 Folyóparti fürdőzés

Ausztriában a folyóvizek 100 000 km hosszan kanyarognak. A számtalan kisebb-nagyobb patak és folyócska mellett nem felejtkezhetünk el a Dunáról sem, hiszen a legrégebbi osztrák folyóparti fürdők a nagy folyó partja mentén találhatók Bécsben, Alsó-Ausztriában és Felső-Ausztriában. Legyen szó érintetlen ártéri kavicsos strandokról vagy homokos partokról, a Duna-mentén számtalan lehetőség várja az oda érkezőket. Aggsbach-Dorf és Schönbühel strandjainál a fürdőzés csónakázással is összeköthető, sőt itt találkozhatunk azzal az ellenáramlatnak köszönhető izgalmas jelenséggel is, amikor a Duna a folyásiránnyal ellentétesen, „felfelé” folyik. Az egyik legkülönlegesebb fürdőhelyszínért mégsem a Dunához,  hanem a Salzburg-tartományban található Strub-szurdokba kell utaznunk. Itt húzódik a fastenaui Almbach sziklafürdő, amelynek  talaját az eltelt évezredek alatt a jég, a víz és a görgetegek mosták ki, ennek hatására egyedülállóan szép természetes mélyedések és öblök alakultak ki, különleges élményt nyújtva ezzel az ide érkezőknek.

Pattanjon két kerékre!

A legismertebb és legkedveltebb kerékpáros túraútvonal végigkíséri a Dunát a forrásától a torkolatáig. A Duna-menti kerékpárút osztrák szakasza csodálatos:  a túra első fénypontja a Passau és Linz között fekvő Schlögener Schlinge, ahol a Duna 180 fokos kanyart vesz. A bicikliút további szakaszain sem maradunk látnivaló nélkül: olyan lenyűgöző tájakon tekerhetünk át, mint a romantikus Wachau ősi borvárosai, Engelszell és Wilhering apátságai, Linz, a középkori Enns városa, a Keltendorf Skanzen Mitterkirchenben, Grein festői hajósvárosa az ódon városi színházzal és a Greinburgi várral, a pompás Melki apátság, Klosterneuburg apátsága és Carnuntum római-kori városa. Ha tematikus, tavi kerékpártúrát szerveznénk, akkor sem kell csalódnunk: a hét nagy fürdőtó közül hatot érint a 6 tavas kör, amely végigvezet szinte egész Dél-Karintián, de az igazán kalandvágyó bringások az Alpok-Adria kerékpárutat is választhatják, ahol a hegyi utak végigtekerése a kihívás mellett látnivalók sokaságát is tartogatja.

Krimmli-vízesés
©

További információért kattintson ide.

A borítókép forrása: Österreich Werbung, west4mediaAz oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

A test festve, Ausztria nyáron is jó!

Ausztria számos különleges helyet és programot tartogat a kirándulók számára. És mindig van valami új, amit érdemes felfedezni. Klagenfurt ezek közé tartozik. Mutatjuk, hogy idén nyáron mikor érdemes menni, és azt is, hogy miért.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

Ki hogyan teker? Profi segítség biciklistúra előtt!

Akár extrém testedzésként is űzhető, de a komótos, akár a slow trendekbe is beilleszthető a kerékpározás. Éppen ezért szinte nincs is olyan korosztály, akivel ne találkoznánk a biztonságos, egyre jobb minőségű bicikliutakon a Balaton, a Fertő vagy a Velencei tó körül, de azok száma is növekszik, akik már külföldi pihenésüket sem tudják elképzelni kerékpározás nélkül. Különösen, ha az úti cél a szomszédos Ausztria, melynek több régiója is vonzó útvonalakkal csábítja a két keréken guruló turistákat.

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Gyászol a TV2 a

Gyászol a TV2 a