Így építsünk személyes márkát 7 lépésben

Így építsünk személyes márkát 7 lépésben

Utolsó frissítés:

Jobline.hu Szerző:

Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

Különböző területeken egyre inkább előtérbe kerül a személyes márka; használják sztárok, médiaszemélyek, írók, sőt az üzleti élet szereplői is egyre tudatosabban építgetik saját személyes márkájukat, ezzel téve magukat és munkájukat, vállalkozásukat egyedivé.

A személyes márka vagy énmárka haszna azonban már a HR területén is megmutatkozik: a tudatos önmarketing során megfelelő szakmai képet alakíthatunk ki magunknak annak érdekében, hogy a kívánt álláshoz jussunk, illetve az adott munkakörünkben sikeresen tudjuk építeni a karrierünket. Utóbbi esetben a személyes márkánkat építjük céges prezentációinkkal, az értekezleteken való megszólalásainkkal, ötleteinkkel, a cégen belül kialakított kapcsolatainkkal is.

Ha az álláskeresésre egyben személyes márkaépítésként is gondolunk, akkor úgy kell tekintenünk magunkra, illetve kvalitásainkra, mint egy termékre, amelyet a munkaerőpiac számára árulunk. Mindenkinek van személyes márkája, akár tudatosan alakította, akár nem. A személyes márkánk ugyanis az a kép, amit a külvilág számára alakítottunk ki magunkról viselkedésünkkel, megnyilvánulásainkkal, megjelenésünkkel. A tudatos márkaépítés során azonban szándékosa arra törekszünk, hogy személyes márkánkat folyamatosan és következetesen kommunikáljuk, és pozitív képet, jó hírnevet alakítsunk ki magunkról.

Manapság ez a hírnév az interneten terjed a leginkább, ezért érdemes odafigyelnünk arra, milyen gyakorisággal és relevanciával jelenünk meg a világhálón. Ezzel a hét lépéssel könnyen szert tehetünk egy erős személyes márkára, dolgozzunk akár a marketing/PR/média, az értékesítés. vagy az újságírás területén.

1. Döntsük el, mit szeretnénk elérni, és milyen eszköztárunk van ehhez

Az első és legfontosabb, hogy tudjuk, miért teszünk erőfeszítéseket. Milyenek szeretnénk lenni mások szemében? Vegyük fontolóra, mely képességeink, tulajdonságaink fontosak az álláskeresés során, és hogy mindez hogyan találkozik a munkaerő-kereslet igényeivel. Vizsgáljuk meg azt is, milyen „szolgáltatást” tudunk nyújtani, és ezt mennyiért szeretnénk eladni, vagyis mennyi fizetést tartunk reálisnak a munkánkért cserébe.

2. „Self-googling” vagy „egosearch” – avagy mit mond rólunk a net

Annak megértése, mit gondolnak rólunk a barátaink, társaink, online közösségeink, reális értékelést ad arról, mit kell tennünk a márkacélok elérésének érdekében. Ha begépeljük a nevünket a Google keresőjébe, vajon mit fogunk találni? A kapott információ pozitív vagy negatív? Lehet, hogy egyáltalán nem vagyunk megtalálhatóak?

3. Legyünk láthatóak

Hogy a Google keresési eredményeinek első oldalára kerüljünk, legyünk aktívan jelen a közösségi oldalakon. (Utóbbi azért is hasznos, mert egyre több HR-es használja az úgynevezett közösségi-toborzás módszerét, vagyis a munkaerő megkeresését közösségi portálokon keresztül.) A blog és a weboldal is kiváló platformja lehet az önmarketingnek, főként akkor, ha rendszeresen töltjük fel ezeket professzionális tartalommal.

4. Készítsük el a márkánkat

Figyeljünk arra, hogy konzisztens képet alakítsunk ki magunkról, illetve kvalitásainkról. Ahogy a fogyasztók számára is azok a márkák hitelesek, amelyek letisztultak és egy fő üzenetre koncentrálnak, úgy a munkáltatók számára is az a személy hiteles, aki nem próbál úgy tenni, mintha minden terület szakértője lenne. Használjunk erős képeket, amelyek segítenek elmondani a történetünket/üzenetünket.

5. Építsünk közösséget

Mielőtt tartalmat hoznánk létre, közösségre, követkőkre van szükségünk. Ellenkező esetben önmagunkhoz beszélünk. Csatlakozzunk csoportokhoz a területünkön, és váljunk azok aktív tagjaivá. Kerüljünk kapcsolatba olyan emberekkel, akik befolyással bírnak az adott területen, és osszuk meg a tartalmaikat rendszeresen. A tartalommegosztás felkelti a felhasználók figyelmét is. Kapcsolatot úgy is építhetünk, ha rendszeresen kommenteljük mások posztjait.

6. Kezdjük el a történetmesélést

Számos módon elmondhatjuk a történetünket, és mindig el tudunk érni egy erre fogékony hallgatóságot. Készíthetünk live videókat, írhatunk blogot, megoszthatunk képeket és mémeket, hogy csak néhányat említsünk a sok lehetőség közül. Mondjuk el a követinknek, mit tudunk, és mit tudnak tanulni tőlünk. Ugyanakkor ne féljünk megosztani velük a küzdelmeinket sem. Minél többet vallunk be magunkról, annál nagyobb lesz a követőink száma.

7. Ne adjuk fel túl könnyen

A márkaépítés művészet, és időigényes feladat. A szolgáltatásunk alapértékeinek, küldetésének, a célpiacnak a meghatározása, az értékesítési csatornák (közösségi oldalak, blog, weblap) kiépítése, a kapcsolatépítés és a folyamatos aktív jelenlét mások látóterében igazi elszántságot igényel, ám az erőfeszítéseink idővel mindenképpen megtérülnek.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Az Inc cikke nyomán.