Microsoft
Microsoft

A digitalizáció gyökeresen átalakítja a munkaidő fogalmát, hiszen a mobil eszközök térnyerése révén az alkalmazottak egyre nagyobb részének adott a távoli, rugalmas munkavégzés lehetősége. A digitális korszak ugyanakkor új követelményeket támaszt az adatbiztonság területén is. Ezeknek a követelményeknek pedig – legyen szó nagyvállalatokról vagy kisvállalkozásokról – a felhővel lehet megfelelni.

–A mobil eszközök terjedésével a vállalkozások egyre nagyobb részénél válik elérhetővé az irodán kívüli munkavégzés lehetősége, ezzel pedig a vállalkozás hatékonyságának, versenyképességének növelése. A rugalmasság viszont az adatbiztonságnak is új aspektusait veti fel, amelyekre ugyanakkor még nem irányul elég figyelem.

Tanulságos ebből a szempontból a Microsoft és az Ipsos Mori idei, közös felmérése, amelynek eredményei szerint a hazai kis- és középvállalkozások szenior menedzsereinek 87 százaléka bevallottan juttatott már információt ellenőrizhetetlen személyes területekre, és 58 százalékuk küldött már üzleti adatokat tartalmazó levelet véletlenül rossz címzettnek. Ráadásul a dolgozók 27 százaléka a privát e-mail címeire is átküldi a céges anyagokat, hogy otthon is folytassa a munkát.

„A működés biztonságát a digitalizáció korában is biztosítani kell, erre pedig egyértelműen a felhő jelenti a megoldást, legyen szó nagyvállalatokról vagy kkv-król” – nyilatkozta Vass Gábor, a Microsoft Magyarország vállalati és partnerkapcsolati üzletág igazgatója. Hozzátette: bár az adatbiztonságot a kkv-k vezetői is kiemelt szempontként kezelik – 94 százalékuk komoly figyelmet fordít rá a beruházási döntéseknél, sokszor nincsenek tisztában az ezen a területen fennálló kockázatokkal.

A Microsoft felhő viszont – emelte ki Vass Gábor – teljes körű védelmet kínál: a Microsoft jelenleg 30 Azure régióval rendelkezik világszerte, amelyek mindegyikénél több milliárd dollárnyi beruházás biztosítja a rendkívül biztonságos, méretezhető, megbízhatóan rendelkezésre álló és fenntartható felhőalapú infrastruktúra meglétét. A biztonság mellett persze – hangsúlyozta a szakértő – az is fontos, hogy a felhőszolgáltató milyen megoldásokat nyújt az ügyfeleknél felmerülő igényekre és kockázatokra. „Az információvédelem az eszközök és adatok megóvásával kezdődik. Tehát, ha ellopják vagy elveszítjük a kérdéses eszközt, az arra nem jogosult felhasználók nem fognak tudni hozzáférni a rajtuk lévő adatokhoz. Erre a Windows 10 Pro BitLocker alkalmazása jelent megoldást. A Windows 10 Pro információ-védelmének következő szintje a védendő fájlok elkülönítése a személyes fájloktól, amely az információ-kiszivárogtatás elleni védekezéshez is szükséges. A Windows Information Protection pedig lehetőséget ad arra, hogy szétválaszthatók legyenek a felhasználók üzleti és magán dokumentumai akár a saját tulajdonú eszközein is” – hangsúlyozta Vass Gábor.

A digitalizáció útjára lépő cégek számára ugyanakkor nem csak a teljes biztonságot jelentheti a felhő: a korszerű megoldások alkalmazása révén láthatják azt is, hogy nemcsak az üzleti folyamataik értek meg a megújításra, hanem az egész üzleti modell, amire a vállalkozásuk felépül. Ezt alátámasztja az online jegyértékesítéssel foglalkozó Jegymester Kft. esete is, évente hétmillió jegyet, és 43 ezer eseményt kezelnek. Az informatikai vállalkozás irodai alkalmazást keresett egyre nehézkesebben működő rendszere helyett. A Microsoft felhő szolgáltatását választva viszont maguk is meglepődtek az eredményen: az irodai élet is átalakult, gyorsabbak és hatékonyabbak lettek, ami meglátszik az ügyfelek elégedettségén is.

Papp Gábor, Jegymester Kft.
©


Az oldalon elhelyezett tartalom a Microsoft Magyarország Kft. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.