NN Biztosító
NN Biztosító

„Egyik problémájuk se legyen hosszabb életű, mint az új évi fogadalmaik” – válaszolta nevetve a híres amerikai komikus, Joey Adams, amikor arról kérdezték, mit tanácsol azoknak, akik minden év elején megfogadják, hogy új életet kezdenek.

Évről évre milliók döntenek úgy, hogy január 1-től szakítanak rossz szokásaikkal, jobban odafigyelnek majd az egészségükre, több időt töltenek a családjukkal. A Scranton Egyetem tavalyi felmérése szerint az amerikaiak 45 százaléka szinte minden év elején tesz valamilyen fogadalmat. Vannak, akik még egy listát is összeállítanak a jól hangzó terveikről. Igaz, sokan túl hamar feladják a céljaikat, pedig a helyes tervezés és a megfelelő motiváló eszközök kiválasztása sokat segít.

A kutatás szerint az újévi fogadalmak közül az első helyen a felesleges kilók leadása szerepelt, ezt követi a rendezettebb élet, a takarékoskodás, és a tanulási szándék. Jó hír, hogy a dohányzásról való leszokás az Egyesült Államokban már csak hetedik helyen található. Ez azzal függ össze, hogy az USA-ban a dohányzás aránya az utóbbi évtizedekben a felére esett vissza.

Az újévi fogadalmak betartásával azonban az amerikaiak sem állnak jobban, mint bármelyik másik nemzet. A Scranton Egyetem kutatási alátámasztják Joey Adams szkepszisét: az amerikaiak mindössze 8 százaléka váltja be teljes körűen a magának vagy családjának tett új évi ígéretét.

A nemes cél önmagában kevés

A pszichológusok egybehangzó vélekedése szerint a legfőbb gond, hogy a fogadalmaink többnyire túl radikálisak, s azt már nem gondoljuk végig, hogy a kitűzött célokat milyen eszközökkel lehet elérni. A cigi elhagyása a legjobb példa erre.

A Szinapszis egészségügyi piackutató cég két évvel ezelőtt megállapította, hogy a magyarországi dohányosok 20 százaléka újévkor dönti el, hogy leszokik vagy kevesebbet fog füstölni. Ám fogadalmat tevők 73 százaléka képtelen betartani az ígéretét. Pedig azok, akik igénybe veszik a szakemberek – orvosok, pszichológusok – segítségét, egy ideig kerülik a dohányzókat, találnak más módszert a stressz oldására és elkezdenek rendszeresebben sportolni, a kutatás szerint nagyobb sikerrel járnak.

Lépésről lépésre

A szakemberek szerint demotiváló, ha nem figyelünk a fokozatosságra. Ha nem valamelyik függőségünktől akarunk megszabadulni, érdemes reális célt kitűzni. Tíz kilót leadni egy hónap alatt például nem éppen az. Ahogy a maratont sem lehet lefutni pár hónapnyi edzés, néhány kilométernyi kocogás után.

A mardosó éhségérzet, a rosszul kivitelezett fogyókúra velejárója, a jojo effektus, az egész testünket átjáró izomláz gyengíti az akaraterőnket. A Columbia Egyetem pszichológia professzora, Tory Higgins szerint helyesen kell megfogalmazni és alátámasztani a céljainkat is, hogy ne kelljen görcsölnünk. Ha azért döntünk tíz kiló ledobása mellett, mert bele akarunk férni egy adott ruhába, akkor lehet, hogy az első kudarc egyben az utolsó is lesz, lemondunk a fogadalmunk betartásáról.

Ha viszont azzal vágunk bele a fogyókúrába, hogy a helyes táplálkozás, a sport révén egészségesebbek leszünk, ami nemcsak nekünk, hanem a családunknak is jó, akkor pár kiló leadását már komoly sikerként élhetjük meg.

Jót tenni jó!

Higgins szerint éppen ezért az új évi fogadalmak alapja a megelőzés és a felelősségvállalás kellene legyen. A testünkkel, egészségünkkel kapcsolatos ígérvényeinket formáljuk úgy, hogy azok jótékony hatása a családunkra, a környezetünkre is kiterjednek. Ugyanis komoly motiváló ereje van a közösség visszajelzésének is.

Figyeljünk oda, hol vásároljuk például az élelmiszert: ne csak a biót keressük, hanem a fair trade-et is. Azaz olyan termékeket válasszunk, amelyek előállítása során sem a környezetet, sem a munkásokat nem zsákmányolták ki. A nemzetközi piackutató, a Nielsen 2015-ös felmérése szerint a fit és egészséges életmóddal kapcsolatos fogadalmak együtt járnak azzal, hogy a fogyasztók az organikus és tartósítószer-mentes élelmiszereket keresik. A fogyni akaró amerikaiak 43 százaléka mondta azt, hogy ezt csakis jó minőségű, egészséges ételekkel lehet elérni.

Számoljunk a jótékony következményekkel

Az új évi fogadalmaink ne csak egyetlen esztendőre korlátozódjanak, hangoljuk össze a rövidebb és hosszú távú céljainkat. Közelítsünk úgy az új évi fogadalmainkhoz, hogy teljesítésüknek hosszú távú következményei legyenek!

A családunk miatt is lényeges az egészségünk, és ezért a cigi elhagyása, a sport, a helyes táplálkozás mellett döntünk, legyen ugyanilyen fontos az is, hogy gondoskodjunk a jövőnkről. Készítsük elő a nyugdíjas éveinket, biztosítsuk be magunkat a váratlan kiadásokra. Takarékoskodjunk, figyeljünk oda a befektetéseinkre, hogy segíteni tudjuk a gyerekeinket.

A népességkutatók évek óta hangoztatják, hogy a várható életkor megugrása, a csökkenő születésszám a nyugati társadalmakban komoly kihívások elé állítja az ellátórendszereket. A pesszimista jóslatok az egészség- és nyugdíjrendszer összeomlását vizionálják. Az úgynevezett szendvicsgeneráció már most kettős nyomás alatt van: a középkorúaknak egyszerre kell gondoskodniuk a tanulási időszak kitolódása miatt később munkába álló gyerekeikről és a nyugdíjas szüleikről, miközben egyre többen veszik igénybe közülük a fizetős magánrendelők szolgáltatásait. 

Mindez most különösen fontos: ha figyelembe vesszük, hogy milyen sok változást hozott a 2016-os év, biztosak lehetünk benne, hogy a 2017-es még ennél is szeszélyesebb lesz. Átfogalmazva Adams megjegyzését: új évi fogalmaink szóljanak a gondjaink megelőzéséről. Jó érzés lesz, ha teljesülnek.Az oldalon elhelyezett tartalom az NN Biztosító megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.