OBU City
OBU City

Sok buktatója van a fizetős övezetekben való parkolásnak, de némi odafigyeléssel elkerülhető a baj és a bírság.

A nagyvárosi lét tele van kihívásokkal, ami egészen extrém szintre is emelkedhet, ha az embernek autója van. Akkor meg főleg, ha még közlekedik és parkol is vele. A budapesti és a vidéki nagyvárosok parkolási rendje nem mindig áttekinthető, ezért számtalan bakit véthetünk. Jöjjenek a legtipikusabb hibák és azok ellenszerei!

  • Fizetős, vagy nem? Az örökös alapprobléma, amikor is annak biztos tudatában állunk meg egy nyugodt utcában, hogy itt tuti nem kell fizetni… Aztán kiderül, hogy nagyon is.
  • Harc az időért! Előfordul, hogy az automata messze van, és miközben elsétálunk odáig, bejön egy fontos hívás. Ilyenkor simán megtörténhet, hogy mire visszaér az ember, már ott várja a mikulás csomag a szélvédőn.
  • Csak azt hisszük, hogy tudjuk, jó zónában parkoltunk Gyakori hiba, hogy parkolás előtt  az autóból próbáljuk “levadászni” a parkolási zóna számát az automatáról, de mire megtaláljuk a helyet, már egy másik zónában állunk, ezért tévesen rossz zónában indítjuk el parkolást.
  • SMS-baki. A mobillal való parkolás egyik nagy rizikója, ha elrontjuk a rendszámot. Elég egyetlen karaktert elírni, máris jön a büntetés.
  • Elfelejtjük leállítani a mobiltelefonos sms parkolásunkat.

Most, hogy tudjuk a leggyakoribb bakikat, akár meg is nyugodhatunk, hisz az összesre van gyógyír! Nézzük sorban a praktikus megoldásokat, amelyek mindegyikénél az első és legfontosabb közös nevező az odafigyelés.

  • Elkerülhetjük a büntetést, ha ellenőrizzük, melyik zónában állunk. De nem csak akkor hibázhatunk, ha azt gondoljuk, hogy ingyenes zónában állunk, hanem akkor is, ha egy olcsóbb zónát állítunk be, mint amiben ténylegesen állunk. Jó megoldás lehet a beépített GPRS eszköz, ami egy applikációval összekötve felismeri a parkolózónát. Ha mégsem így lenne, az app-on is felülírhatjuk a helyes zónára.
  • A budapesti parkolási társaságok alkalmazzák a türelmi időt, ami azt jelenti: ha az ellenőrzés (büntetés) és a parkolás megkezdése között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, akkor megússzuk a bírságot. Ehhez viszont az kell, hogy a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodájában mutassuk be az eredeti parkolójegyet, és a mobiltelefonos parkolási díjfizetés megtörténtét igazolható sikeres ügyfélrendelkezés visszaigazolást.
  • Az sms parkolást időben állítsuk le, ne legyen ennek súlya a pénztárcánkban. Ha mégsem tudunk erre figyelni, használjunk parkolást segítő applikációt, ami automatikusan leállítja a folyamatot, amint autónk elhagyta a zónát.

Számos mobilparkolási lehetőség létezik, legyen az SMS küldés, telefonhívás vagy mobilalkalmazással indított parkolás, azonban a hibák kizárásában a legjobb megoldást az ObuCity szolgáltatása biztosítja. Az ObuCity app az autó motorjának leállítását követően automatikusan jelzi, ha fizetős zónában vagyunk. A körzet megállapítása után egy könnyen kezelhető mobilalkalmazással, egyetlen gombnyomással elindul a parkolás, nem kell készpénzzel, vagy az automata megkeresésével bajlódni. Ha a parkolás végeztével 250 méterrel eltávolodtunk az autóval a parkolási helytől, a rendszer automatikusan leállítja a parkolást, így nem történhet meg, hogy már nem is állunk ott, de még fizetjük a díjat.

Az app nem csak erre jó, e-matrica vásárlásra is tökéletes.Az oldalon elhelyezett tartalom az OBU City szolgáltatást biztosító Auto Securit Zrt. közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt