Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Utolsó frissítés:

Remifemin Plus Szerző:

Remifemin Plus
Remifemin Plus

Nem véletlenül tartunk munkakörünk vagy munkahelyünk megszűnésétől, főleg, ha érettebb korban ér minket egy ilyen életesemény. Szakemberek szerint viszont, ha nagyon lassan is, de észrevehető egyfajta pozitív változás a középkorúak munkaerőpiacán, ami új reményt adhat ennek a generációnak. Sőt, azt rebesgetik, nemsokára ki lehet jelenteni, hogy a régi ötvenes munkaerők az új negyvenesek.

Évekig ingatlantanácsadóként dolgoztam, ahol nincs fix havi fizetés. Egyre többször fordult elő, hogy egy-egy hónapban semmi bevételem nem volt, így más munka után kellett néznem” – avat be elhelyezkedésének történetébe az 58 éves Ildikó.

„Sok helyre jelentkeztem, végül a szlovák nyelvtudásom mentett meg, az fontosabb volt, mint a korom. Egy call centerben sikerült elhelyezkednem, ahol többek között a szlovák piacon értékesítünk gyógyhatású készítményeket. Nagyon keveset keresek, ezért még takarítok is hetente egyszer, de még így is szerencsésnek érzem magamat, hogy felvettek egy céghez ennyi idősen” –- mesélte.

Talán nem is szerencse ez, hanem ha jobban belegondolunk, Magyarország társadalmi-gazdasági változásainak következménye. A születések száma drasztikusan és folyamatosan csökken, hiszen míg 1990-ben az élve születések száma 123 ezer volt, addig 2018-ban 89 800 baba jött a világra. Épp ezért egyre több a nyugdíjas, vagyis öregszik a társadalom, így tehát logikus, hogy a középkorú generációra még jócskán lehet és kell is építeni.

Valami elindult

A nyugdíjbiztosítási szakértők szerint a 10-20 év múlva bekövetkező nyugdíjválság mérséklése miatt a kormány szeretné kitolni a nyugdíjkorhatárt 65 éves korra, ám az Eurostat szerint 72 éves korra kéne ahhoz, hogy ekkora mértékű elöregedés ne csökkentse jelentősen a nyugdíjasok életszínvonalát.

„Ennek persze csak úgy van racionalitása, ha tovább erősödik az állami és a magáncégeknél az a trend, amit az Egyesült Államok és egyre több nyugat-európai állam esetében már régóta megfigyelhető, nevezetesen, hogy egyre több ötven pluszos munkavállalót vesznek fel” – figyelmeztet Hemrik Magda, a HVG HR-szakértője a történelmi helyzet különlegességére. „Úgy látom, hogy valami valóban elindult nálunk is, sok munkáltató kezdi belátni, hogy az ötvenpluszosokkal mennyire komolyan kell újra számolni” – tette hozzá.

És valóban. Köztük azokkal a nőkkel, akik már nem rohannak reggelenként iskolába a gyerekeikkel, nem sietnek délután különórákra velük, illetve már nem kell otthon maradniuk sem, ha a kicsi belázasodna. Megbízhatóak és többségük erejük teljében van, ezért nagyon jól terhelhetők.

A sztereotípiák olykor hamisak

Mégis, a munkáltatók körében sok sztereotípia kering az ötvenes munkavállaló nőkről, melyek őszintén szólva nem igazán állják meg a helyüket. A HVG BrandLabnek nyilatkozó szakemberrel közösen megvizsgáltunk párat, és értelmeztük őket az érintett nők szemszögéből:

-          lassúak? – inkább jobban figyelnek a részletekre, el tudnak mélyülni a feladatban, mert nem felszínesek

-          nem haladnak a korral? – az ötvenpluszosok még épp azok, akiknek zöme elsajátította a számítógép használatát, tud excel táblázatot kezelni, megválaszolja az e-maileket, többségük fent van a közösségi csatornákon

-          drágábbak? – több évtizedes szakmai múlt, munkával eltöltött éveik, korukból fakadó kapcsolati hálójuk alapján jogos, ha magasabbra értékelik magukat. Szerencsére egyre több cég működik Magyarországon is olyan bérstruktúrában, ahol a munkakör mellett a tapasztalat is számít

-          gyakrabban lesznek betegek? – a mai ötvenes nők már külsőleg és belsőleg is jobban figyelnek magukra

-          nem tudnak nyelveket? – a tapasztalatok azt mutatják, hogy a cégek ezt sokszor azért teszik bele a munkavállalás feltételei közé, hogy eleve megszűrjék az idősebbeket, pedig a legtöbbször a valóságban nincs is szükség nyelvtudásra az állás betöltéséhez

HR-szakértőnk azt mondja, a fentiekből jól látható, hogy az érett nők „kompetencia-szettje” értelemszerűen más, mint a harmincasoké, amit a cégeknek új szemüvegen keresztül, megfelelő perspektívából lenne érdemes nézniük.

Már csak a fent említett társadalmi-gazdasági változások miatt is. Hiszen gazdagabb életútjuk, végzettségük, képességeik igenis olyan munkakörökre teszik alkalmassá őket, amikben akár jobbak is lehetnek, mint fiatal társaik.

Náluk már nincs jobhopping, azaz gyakori állásváltoztatás, hosszú távon lehet alapozni és számítani rájuk. Hemrik Magda azt javasolja az ötvenes, állást kereső nőknek, hogy mindezeket a pozitívumokat tudatosítsák legbelül, hogy ne érezzék magukat kiszolgáltatva, és ne kelljen elvállalniuk a képzettségüknek és munkatapasztalatuknak nem megfelelő munkát alacsonyabb bérezésért.  

Legyünk aktív ötvenesek!

A legfontosabb, hogy egyáltalán ne írjuk le magunkat, ha egyik nap azt mondja a főnökünk, hogy köszönjük szépen, de ennyi volt. Némi gyász után aktivizáljuk magunkat! Modernizáljuk az önéletrajzunkat, frissítsük a LinkedIn-profilunkat, lépjünk be célzott Facebook-csoportokba, s terítsük szét ismerőseink körében, hogy munkát keresünk.

Álláskeresésnél nincs fontosabb az első benyomásnál, ahol azt kell visszaadni, hogy az ötödik X után is fittek, ápoltak, ambiciózusak vagyunk, akik képesek megtanulni új dolgokat.

Élethosszig tartó tanulás – life long learning

A life long learning a készség, hogy igenis tudunk és akarunk is tanulni, hogy rugalmasak és nyitottak vagyunk az új dolgok befogadására. Nos, ennek egyszerűen sütnie kell rólunk – magyarázza szakértőnk. Mert lássuk be, roppant sok minden megtanulható akkor is, ha a diplománkat nem ebben az évszázadban kaptuk meg. Az álláskeresés kétirányú. El kell hinnünk magunkról, hogy teljes joggal, aktívan nézünk elébe a jövőnknek, s akkor rólunk is elhiszik, hogy pont egy ilyen kívül-belül jól karbantartott nőt szeretnének alkalmazni.

Egyeseknek igen jót tesz, ha álláskeresési coachingot vesznek igénybe, mások ösztönösen visszanyúlnak fiatalságukhoz, hogy mi érdekelte őket akkoriban. Hihetetlen, hogy ezekben a szituációkban milyen szunnyadó erők jönnek elő, ha motiváltak vagyunk. Olykor remek kis vállalkozások jönnek így létre, amelyek sokszor épp egy ifjúkori hobbiból születnek meg.

De bárhol is találunk új értelmet és életet, saját cégnél vagy alkalmazottként, hinnünk kell a saját aktivitásunkban, hogy éhesek vagyunk a világra, hiszen még jó pár munkával eltöltött év vár minket, mert szükség van ránk a munkaerőpiacon. A szemléletváltás elkezdődött, az érett nők számára pedig eljött az idő, hogy végre bizonyíthassanak.

Hirdetés

Változókor könnyedén

Hőhullámok, alvászavar, labilis hangulat – a klimax jellegzetes panaszai ötből négy változókorú nő mindennapjait keseríthetik meg. A Remifemin Plus két gyógynövény együttes erejével enyhíti a klimax kellemetlen testi és lelki tüneteit.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remifemin.hu/

Remifemin Plus