Remotiv
Remotiv

Művészeti alkotásokból és a depresszió-irodalom két legemblematikusabb figurájának írásaiból válogattunk, hogy megmutassuk, ők hogyan látták a depresszió testi és lelki tüneteit. Lehet, hogy magára ismer az alkotásokon keresztül? Vagy akár segíthetnek a gyógyulásban?

A művészet terápiás jellegéről az idők során könyvtárnyi szakirodalom született. Ráadásul a művészet két irányba hat: maga az alkotás folyamata is jótékony, ugyanakkor a befogadás, a feldolgozás is gyógyíthat, segítséget nyújthat. Míg az előbbi a kimondás, a megfogalmazás által csökkenti a belül felhalmozódott feszültséget, a félelem, a fájdalom, vagy akár a csalódottság új alakot nyerve valamelyest megszelídülhet. Arról nem is beszélve, hogy a megfogalmazás, a transzformáció képes más alakban láttatni, így sokkal érthetőbbé tenni, keretbe helyezni azt, ami épp velünk vagy bennünk történik. Az utóbbi, a művészeti alkotásokkal töltött idő pedig többnyire a kapcsolódás élményét adja meg: a tapasztalatot, hogy észrevételeinkkel és bánatunkkal nem vagyunk egyedül. Így máris oldódik a magány okozta szorongás.

A skála pedig elég széles lehet a krónikus, akár gyógyíthatatlan betegségektől egészen a hétköznapi, nehéz érzésekig, kihívásokkal teli élethelyzetekig. A hideg, téli hónapokban, az év vége felé sokan tapasztalnak nyomott hangulatot, búskomorságot, motiválatlanságot és különböző testi tüneteket, melyek az úgynevezett szezonális depresszió jelei lehetnek. Ilyen tünet például a krónikus fáradtságérzet, a kínzással felérő reggeli felkelések, az álmatlanság, a váratlan éjszakai ébredések, a szédülés, a fej-, hát-, nyak- és derékfájás, szív- és gyomorpanaszok, a libidócsökkenés, illetve a testsúlyváltozás. Ezek felismerése, a lélek válságos helyzetének megértése és az ebből kivezető út megtalálása sem a szenvedő alany, sem pedig a környezetében élők számára nem egyszerű feladat. Ezért hívtunk segítségül pár művészt – festőt és írót –, akik alkotásaikban örökítették meg a depresszió tüneteit.

Inszomnia (álmatlanság)

„Az volt a benyomásom, se nappal nincs, se éjszaka, hanem ehelyett valami kísérteties harmadik napszak, mely hirtelen a kettő közé lopakodott, és most már ott is marad örökre.” – (Sylvia Plath: Az üvegbura)

©

Az egyre nehezebb test

„Gyűlöltem ezeket a látogatásokat, mert megfigyeltem, hogy a látogatók összehasonlítják zsíros, csomókba ragadt hajamat azzal, aki valaha voltam, vagy saját elképzeléseikkel, hogy milyennek kellene lennem, és döbbenten, megzavarodva távoznak. – (Sylvia Plath: Az üvegbura)

©

Érdektelenség

„Mert mától kezdve nincs okom ruhát váltani: a fürdés, a fogmosás, a fésülködés, a beágyazás fölösleges tevékenységnek tűnik számomra, merő hiábavalóság. Letöröljük a táblát, aztán újra teleírjuk. Letisztogatjuk, aztán várjuk a további mocskot. A fejlődésnek és a visszaesésnek ez az ismétlődése voltaképpen az élet maga, és ezt az abszurd dolgot én nem tudom tovább csinálni. – (Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország)

©

Elhidegülés

„A legcsodálatosabb fiúnak tartottam, akivel életemben csak találkoztam. Öt évig imádtam messziről, mielőtt egyáltalán kegyeskedett volna észrevenni, és aztán jött az isteni korszak, amikor még mindig imádtam, ő pedig kezdett már észrevenni, és amikor egyre gyakrabban találkozgattunk, hirtelen, egészen véletlenül felfedeztem, micsoda szörnyű képmutató, és most meg azt akarja, hogy menjek hozzá, mikor egyszerűen undorodom tőle.” – (Sylvia Plath: Az üvegbura)

©

Örömtelenség és kedvetlenség

„Soha nem vagyok annyira önmagam, mint ha forró fürdővízbe fekszem. (…) Fürdés közben aztán eltöprengek. A víz jó forró kell hogy legyen, olyan forró, hogy még a lábujjammal is alig bírjam ki. Akkor centiméterről centiméterre ereszkedem bele, míg végül nyakamig ér.” – (Sylvia Plath: Az üvegbura)

©

Indítékszegénység és energiahiány

„…a nap legnehezebb része, mint a depressziósoknál általában, az, hogy reggel föl kell kelni. Ha erre képes voltam, akkor máris nyert ügyem volt. Tudniillik akkor képes voltam végigcsinálni az egész napot.” – (Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország)

 

©
Hirdetés

A Remotiv extra enyhe depressziós tünetek – lehangolt lelkiállapot, hangulati labilitás, belső nyugtalanság, feszültség, stressz – és az ezekhez társuló alvási nehézségek kezelésére javasolt. Vény nélkül kapható, orbáncfűtartalmú gyógyszer, ami oldja a feszültséget, javítja a hangulatot és az alvást.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remotiv.hu

Remotiv extra


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remotiv extra forgalmazója a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remotiv BrandChannel

Depressziós a párom? 7+1 jel, amire érdemes odafigyelni

Még a legkiegyensúlyozottabb, a legjobban működő párkapcsolat is megváltozhat, ha az egyik félnél fellépnek a depresszió tünetei. Sőt, már az enyhe, kezdődő depresszió is negatív hatással lehet a párkapcsolatra. Ezek után jó kérdés, hogy mire figyeljünk? Miből ismerhetjük fel a jeleket?

Remotiv BrandChannel

Többet eszik és rosszabbul alszik? – Lehet, hogy depresszióban szenved

A tartós álmatlanság a depressziósok több mint 90 százalékára jellemző, és már a hangulatzavar korai előjele lehet. Ám hol kezdődik a lustaság, a sötét őszi-téli napok miatti lehangoltság és a súlyos hangulatbetegség? – Dr. Radics Judit alvásszakértő pszichiátert kérdeztük a depresszió legjellemzőbb testi és lelki tüneteiről.

Remotiv BrandChannel

Így árulkodik a depresszióról az Instagram és a Twitter-fiókunk

Idén nyárra a mesterséges intelligencia segítségével sikerült azonosítani azokat a jegyeket az Instagramra feltöltött képeken, amelyek depresszióra utalhatnak. Milyen képek és posztok jellemzik a depresszióban szenvedőket? Honnan lehet felismerni a bajt? Hogyan segíthet a betegeken a digitális technika?