Remotiv
Remotiv
Tetszett a cikk?

Bár a télre tekinthetünk romantikus, csendes évszakként, valójában sokunk számára kihívást jelent, hogyan is érezzük magunkat jól a hideg hónapokban. A téli depresszió enyhe, sokszor természetesnek ható tünetei azonban hatékonyan orvosolhatóak, főleg ha tudjuk, mivel is állunk szemben.

A téli depresszióról egy olyan állapot jut eszünkbe, amiben az ember folyamatosan fáradt és kedvetlen. Ám a szezonális depresszió ezekre a hónapokra jellemző változata ennél jóval összetettebb, és sokszor olyan tünetekkel jár, amelyeket lehet, hogy elsőre természetesnek veszünk, így fel sem ismerünk. Éppen emiatt többen is érintettek lehetnek, mint gondolnánk. Ha nehezebben kelünk fel, ha indokolatlanul ingerlékenyek vagyunk, ha rossz az emésztésünk, vagy ha koncentrációs nehézségeink vannak, könnyen lehet, hogy minket is elragadott a téli depresszió. De mi történik ilyenkor a szervezetünkben, és mit tehetünk ellene?

Természetes reakció a sötét hónapokra

Egy biztos: a téli depresszió nem szégyen, hiszen nem tehetünk róla, ha nálunk is jelentkezik. Sőt, inkább természetes állapot, hiszen télen olyan környezeti változásokkal kell szembenéznünk, amelyek biológiai hatásai alaposan felboríthatják szervezetünk működését – ezáltal mind testi, mind lelki problémákat okozva.

Eltűnnek a zöld növények, rövidek a nappalok, hideg van, többet vagyunk zárt térben, az ünnepek elmúltával pedig csak a várakozás marad a melegebb időkre. Minden okunk megvan arra, hogy rosszul érezzük magunkat. Ám ahogy a depresszió sem egyszerű szomorúság, úgy a téli depresszió sem egyszerű téli rosszkedv. Éppen ezért is foglalkoznak vele egyre többet a szakemberek.

Miért alakul ki?

A téli depresszió sok mindennel összefügghet – a rengeteg környezeti változás hatására megváltozhatnak a kémiai folyamatok agyunkban, más lehet az ionok töltöttsége a levegőben, illetve a genetikánkban is ott lehet a hajlam. Ám egy dolog minden téli depressziótól szenvedőben közös: az érzékenységük a fényre, illetve a fény hiányára.

Mindez logikus is: télen kevesebb természetes fényhez jut szervezetünk. Ha korán indulunk dolgozni, még sötétben kelünk útra, ha pedig későn érünk haza, újra sötétség vár minket az utcán. A sötétség alapvetően nyomasztó, emellé pedig még jelentkezik a D-vitamin hiánya is, mely már biológiailag van hatással szervezetünkre.

A téli depresszió egyik okozója lehet az is, hogy túl sok melatonin termelődik szervezetünkben. Ha agyunk elkezdi kipumpálni magából a melatonint, az fáradékonnyá, álmossá tesz minket. Az állatoknál megfigyelték, hogy a téli időszakban a melatonint tovább tárolják szervezetükben – és ugyanígy tesznek azok az emberek is, akik téli depresszióban szenvednek. Vagyis a feladatunk elérni, hogy a melatonin ne maradjon meg szervezetünkben: erre pedig tökéletes lehet a fényterápia.

Reggeli fényfürdő

A fényterápiát meg lehet oldani egyszerű fényterápiás lámpákkal, melyek más hullámhosszon bocsátanak ki fényesebb, fehérebb fényt. De nem mindegy, mikor használjuk. Alfred Lewy, az Oregoni Egészségügyi és Tudomány egyetem doktora szerint a sötétedés alapvetően szervezetünk biológiai óráját zavarja meg: mikor reggel felkelünk, az órán látjuk, hogy valóban reggel van és ideje készülődni, ám mivel a külvilágban még sötét van, szervezetünk mégis úgy érzi, mintha korán keltünk volna. Reggelente, ha fél órát egy fényterápiás lámpa mellett töltünk el, már egy hét után érezhetően javul kedélyünk.

Napfelkelte szimulátor

A fényterápiához hasonló megoldással dolgoznak a napfelkelte szimulátorok, amelyek olyan ébresztőórák, amik nem hanggal keltik fel az embert, hanem egyre erősödő fénnyel – van, amelyik képes napfényhez hasonló fényt kiadni magából. Ezek az eszközök a téli depresszió egyik alapproblémáját oldják meg: szervezetünk ismét azt érzi majd, hogy napfényre kelünk.

Jótékony illatok

Nem titok, hogy különböző illóolajak hatással vannak agyunk azon területeire, melyek befolyásolják hangulatunkat, étvágyunkat és alvási szokásainkat. Néha egyszerűen vegyünk egy forró fürdőt, a vízbe pedig csepegtessünk nyárfakivonatból készült illóolajat, mely jó hatással van a depressziós tünetekre.

Mozogjunk a szabadban

Ahogy mindenfajta depresszión segít a mozgás, így a szezonális depresszió ellen is jól jöhet. Ráadásul rögtön a fényhiányt is orvosolhatjuk, ha a szabadban mozgunk. A ma már könnyen beszerezhető, kifejezetten téli szabadtéri sportokhoz kifejlesztett ruházatokban pedig még a megfázástól sem kell tartanunk. Ám ha mégsem szeretnénk kockáztatni, próbáljunk olyan konditermet keresni, melyben van esélyünk úgy mozogni, hogy edzés közben az ablakok felé fordulva napfürdőzhetünk.

A mozgásforma kiválasztásánál nem kell mindenképpen intenzív sportra gondolni: bőven elég lehet az is, ha sok nagy sétát teszünk. A lényeg, hogy ne egy sötét szobában üljünk, hanem a napfényben mozogjunk.

Figyeljünk rá, mit ne együnk

Most, hogy vége az ünnepeknek, nem lehet többé arra hivatkozni, hogy karácsonykor elkerülhetetlenek az egészségtelen fogások. Fogyasszunk minél kevesebb szénhidrátot, cukrot és keményítőt, mivel azok megterhelik gyomrunkat, ami pedig hatással lesz közérzetünkre. Fogyasszunk inkább minél több magvat, teljes kiőrlésű terméket, hüvelyeseket és magas protein tartalmú ételeket.

 

Hirdetés

A Remotiv extra enyhe depressziós tünetek – lehangolt lelkiállapot, hangulati labilitás, belső nyugtalanság, feszültség, stressz – és az ezekhez társuló alvási nehézségek kezelésére javasolt. Vény nélkül kapható, orbáncfűtartalmú gyógyszer, ami oldja a feszültséget, javítja a hangulatot és az alvást.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remotiv.hu

Remotiv extra


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remotiv extra forgalmazója a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remotiv BrandChannel

A depresszió a párkapcsolatokat is megviseli: mire figyeljünk?

A párkapcsolati pszichológia terén végzett kutatások már számtalan alkalommal bizonyították az összefüggést a depresszió és a párkapcsolati krízis között. Még a legkiegyensúlyozottabb, a legjobban működő párkapcsolat is megváltozhat, ha az egyik félnél fellépnek a depresszió tünetei. Miből ismerhetjük fel a jeleket?